Pečeme s Ivou: Kdo ochutná domácí, sýrem vonící housky, na ty kupované okamžitě a navždy zapomene!
14. 9. 2023 Vaření
Sýrové housky jsou starší, opravdu jednoduchý, ale moc dobrý recept. Těsto je příjemně tvárné, hodí se nejen na housky, ale klidně i na rohlíky, kaiserky či obyčejné bulky. Prostě – jakkoliv tvarované pečivo úžasně voní i chutná sýrem, je křupavé, a zároveň i měkké. To podle toho, jak hodně ho v troubě necháte vypéct.
Když pekařka promluví...
Jak jsem zmínila, tento recept patří k mým nejstarším receptům. I teď, po letech, po něm vždy sáhneme s jistotou a radostí kdykoliv, když chceme upéct sýrem vonící jemné housky nebo rohlíky. Zatím chutnaly úplně všem, snad budou chutnat i u vás doma!
Co budeme na sýrové pečivo potřebovat?
Těsto:
- 270-280 g vody
- 1 lžička cukru
- 40 g oleje
- 80 g strouhaného sýra
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 500 g hladké mouky
- 10-13 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
- vejce
- strouhaný tvrdý sýr
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché – včetně strouhaného sýra, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto, který trvá asi 90 minut.
Ručně nebo robotem: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (včetně strouhaného sýra) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-14 kusů, budoucích houstiček. Všechny kousky necháme 5-8 minut odpočinout (těsto začne znovu kynout, změkne, lépe se tvaruje – není už tak „gumové“) a pak už můžeme tvarovat. Je to jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty na fotografiích) nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?
Drobečky z ošatky
- Housky jsou výborné i samotné, bez ničeho dalšího, ale obvykle je podáváme k obloženému talíři.
- Vyzkoušejte část sýra v těstě vyměnit třeba za strouhanou nivu, pečivo bude zase jinak vonět i chutnat.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19