Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
31. 8. 2023 Vaření
Léto se pomalu kloní k podzimu, ale zahrádka stále nabízí čerstvé ovoce, velice vhodné na přípravu ovocných koláčů. V náplni tohoto koláče je cítit tvaroh i pudink, drobné ovoce v něm je příjemnou, chuťově pikantní tečkou. Korunou řezů je máslem a vanilkou vonící, dozlatova upečená žmolenka.
Když pekařka promluví...
U nás doma máme velice rádi ovocné koláče pečené na plechu, před podáváním nakrájené na úhledné čtverečky – takové nám kdysi dávno doma pekly naše maminka nebo babička. Řezy tohoto koláče s tvarohovo-pudinkovou náplní, ovocem a drobenkou jsou nejen krásné na pohled, ale zároveň i chuťově vyvážené.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 170 g vody
- 100 g majonézy
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 530-550 g hladké mouky
- 18 g čerstvého droždí
- špetku soli
Náplň:
- 400 g mléka
- 40-60 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g měkkého tvarohu kostky
- navíc drobné ovoce na posypání
Drobenka:
- 170 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g tuku (pevné máslo nebo i sádlo)
- strouhaná citronová kůra
Pomocí domácí pekárny:
Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bude hodně měkké, a pokud neradi podobná těsta vytahujete z formy pekárny, přerušte program hned po uhnětení hlaďounkého těsta, vyškrábněte ho do moukou lehce vysypané mísy a nechte vykynout v ní.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí se lžičkou cukru a lžící mouky a necháme asi 15 minut pracovat. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto. V míse ho zakryjeme a necháme asi 45-60 minut kynout.
Zatím připravíme náplň a drobenku:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj metličkou tvaroh (nebo ho do náplně vmixujeme ponorným mixérem) a náplň necháme vychladnout. Na drobenku smícháme špičkami prstů všechny suroviny dohromady, až se začnou drobit a žmolkovatět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vykynuté těsto:
Roztáhneme na celý plech stěrkou nebo rukama, namočenýma ve vodě. Těsto potáhneme tvarohovo-pudinkovou náplní a posypeme drobným ovocem. Celý koláč korunujeme drobenkovým posypem a necháme ho před pečením kratší dobu (cca 20 minut) vykynout. Pečeme ho ve vyhřáté troubě (170-180 °C / cca 25-30 minut – jen do lehkého zhnědnutí okrajů koláče, střed s náplní zůstane vlhký). Podáváme vychladlý, krájený na řezy.
Drobečky z ošatky
- Pokud chcete místo tvarohu z kostky použít měkčí a řidší tvaroh vaničkový, udělejte pudink jen ze 350 g mléka.
- Nebo můžete hotovou pudinkovo-tvarohovou směs zahustit ještě 1-2 lžícemi pudinku bez vaření (Creme Olé) navíc.
- Ovoce použijte drobné, čerstvé, kompotované nebo i z mrazničky. Větší ovoce (meruňky, švestky aj.) pokrájejte na menší kousky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky