Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát
Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.
Z čeho vytvořit základní kynuté těsto
- Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
- Použité droždí by mělo být čerstvé.
- Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
- Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.
Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.
Oblíbené recepty z kynutého těsta
Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchty, kynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 3 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 6 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
Pečeme s Ivou: Úžasně voňavý chlebík z banánového těsta je pečený ve formě a každý jeho krajíček je zdobený skořicovou kresbou