Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Kynuté těsto je strašákem mnohých začínajících kuchařinek. Ale není důvod. Pokud dodržíte zásady, které jsou pro jeho přípravu důležité, budete se brzy radovat ze svých úspěchů. I nevykynuté těsto lze zachránit!
Říká se, že příprava kynutého těsta je tak trochu alchymie. Máme pro vás tipy, jak na to, abyste tuto alchymii zvládli. Ne vždy se ale daří. V případě, že těsto z nějakého důvodu nenakynulo, máme pro vás tipy, jak jej zkusit zachránit nebo použít jinak.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč těsto nevykynulo
Těsto nemusí správně vykynout hned z několika zásadních důvodů:
- Suroviny neměly stejnou teplotu: Veškeré ingredience musí mít pokojovou teplotu. Pokud by neměly, těstu se prodlouží kynutí i o několik hodin, ale v krajním případě nemusí kynout vůbec.
- Pozor na čerstvost a kvalitu droždí: Staré droždí už nemá fungující kvasinky, které nemohou zajistit kynutí. Droždí se také nesmí při přípravě kvásku zalévat příliš horkým mlékem, vždy jen vlažným, horké zabíjí kvasinky.
- Chybné množství surovin: Postupujte přesně podle receptu, pečení je odlišné od vaření, u kterého často stačí suroviny přidávat tzv. "od oka".
- Mnoho cukru: Cukr je sice důležitý pro vykynutí kvásku z droždí, ale více ho do těsta nedávejte, mohl by způsobit nevykynutí těsta.
- Sůl nikdy nepatří k droždí: Pokud byste nasypali sůl přímo ke kvásku či samotnému droždí, těsto nenakyne. Vždy je lepší sůl promíchat s moukou před přidáváním zbylých ingrediencí.
- Nedostatečné hnětení těsta: Těsto je potřeba důkladně propracovat, aby se veškeré ingredience spojily.
- Nízká teplota prodlouží čas kynutí: V teplém prostředí těsto kyne dobře. Nezapomínejte, že těsto musí být vždy zakryté, aby neosychalo.
- Čas je velmi důležitý: Dodržujte všechny fáze kynutí.
Jak těsto napravit
Pokud těsto nevykynulo i přes správný postup, zkuste jej ještě "oživit". Zadělejte nový kvásek a ten zapracujte do těsta. Mělo by začít znovu kynout. Vykynuté těsto poznáte jednoduše - stačí do něj lehce zabořit prst. Pokud se těsto začne pomalu zvedat zpět do původního stavu, je správně nakynuté!
Těsto ne a ne vykynout
V případě, že těsto opravdu nevykynulo, rozhodně jej nevyhazujte. Sice z něj neupečete to, co jste měli původně v plánu, protože by výsledek byl hutný a nedobrý, ale těsto lze využít i jinak.
- Můžete je vyválet do tenkého plátu a použít jako základ pro pizzu.
- Z tenkého plátu lze také nařezat tyčinky či krekry, které stačí potřít vejcem a posypat kmínem, hrubozrnnou solí či směsí koření. Po upečení chutnají výborně.
- Plněné kapsy - z tence vyváleného těsta vytvořte kapsy, které libovolně naplníte, např. orestovanou zeleninou s kousky kuřecího či mletého masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud těsto přes veškerou vaši snahu nevykynulo, bude lepší začít znovu, a to přesně podle popisu v receptu. Podle následujícího videa připravíte skvělé kynuté knedlíky s ovocem. Přejeme hodně štěstí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Banana split
Přidáno před 13 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Komentáře