Pečeme s Ivou: Sladký trhací moučník s názvem „sloní uši“ voní do daleka. Loupete plátek za plátkem a nemůžete přestat!
29. 6. 2023 Vaření
Jaké uši má slon? Velké, ploché a poměrně kulaté. Velmi podobně vypadají plátky tohoto moučníku, které při jídle loupeme jeden za druhým. Jsou příjemně sladké a tak voňavé! Máslem, citronem i vanilkou, sníst jen jeden kousek nestačí!
Když pekařka promluví...
Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne, nebo snad sladká večeře? Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, podobné možná trochu známější trhací buchtě. Tvar jsem kdysi potkala někde na internetu, tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 minut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.
Co je na sloní uši potřeba?
Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
troška strouhané citronové kůry
1 vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
Navíc:
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout. Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v talíři s rozpuštěným máslem a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy. Skládáme je dokola, jednu za druhou tak, že se částečně překrývají.
Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / přibližně 35-40 minut).
Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Pokud budete péct „uši“ častěji, vyzkoušejte někdy přidat i mletou skořici.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč