Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
17. 4. 2023 Vaření
Jídla s čočkou jsou levná a zdravá. Ani když je připravíme bez masa jako v případě čočkových karbanátků, nemusíme se obávat, že strávníkům nebudou chutnat. Tyto karbanátky jsou výborné i v různých variantách.
Jaké varianty čočkových karbanátků připravit
Karbanátky nemusí být nutně z masa. I pro ty, kteří maso nejedí, je tu řešení. Čočkové karbanátky jsou jednu z možností, jak si dopřát potřebné luštěniny a zároveň si trochu odpočinout od masa. Mohou být připravené z různých druhů čočky. Většinou volíme hnědou nebo zelenou čočku. Když ale karbanátky přichystáme z červené čočky, získáme dvě výhody. Tuto luštěninu není nutné namáčet a kromě toho nenadýmá.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do čočkových karbanátků
V karbanátcích většinou nechybí česnek a cibule, na propojení použijeme vejce. Někdy se přidává i rajčatový protlak. Výborné je také vmíchat různá semínka (slunečnicová, lněná) a na dochucení poslouží stačí sůl a pepř.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Které bylinky využít v karbanátcích proti nadýmání
Když máme jen zelenou nebo hnědou čočku, potřebujeme podpořit stravitelnost. S tím nám pomohou bylinky, které zabraňují nadýnání (například kmín, majoránka, tymián, koriandr, anýz, saturejka, nebo třeba bazalka). Případně si vybereme červenou čočku, která nenadýmá, a bylinky už jen jídlo chuťově zpestří a podpoří.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit čočkové karbanátky
Na přípravu 8 křupavých a voňavých placek budete potřebovat: 250 g zelené čočky, 1 malou cibuli, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 hrst namletých vlašských ořechů, 1 hrst slunečnicových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 100 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, 1 hrst čerstvě nasekaných bylinek.
Jak na to? Čočku propláchněte a uvařte ji podle návodu na obalu. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno a dejte ji do mísy. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno a přidejte k mrkvi. Česnek očistěte a prolisujte a také přidejte k mrkvi, přisypte ořechy a semínka. Do mixéru dejte uvařenou čočku a trochu ji rozmixujte, ale nesmí být na kaši. Přidejte do mísy, přisypte namleté ořechy a semínka. Vejce rozklepněte do skleničky a prošlehejte. Pak je přilijte do mísy. Přidejte strouhanku, rajčatový protlak, sůl a pepř a bylinky. Dobře promíchejte, aby byla výsledkem pevná hmota. (Pokud je to nutné, můžete přisypat trošku hladké mouky.)
Troubu předehřejte na 140 °C. Pak ze vzniklé hmoty vytvarujte osm placiček. Připravte si pánev (takovou, kterou můžete dát do trouby), opečte na ní placičky z obou stran, a pak je dejte předehřáté trouby asi 10 minut.
Jak připravit čočkové karbanátky jinak
Zajímavou variantou čočkových karbanátků jsou ty s bulgurem. V indické variantě karbanátků nechybí také rajčatový protlak, harissa pasta (pálivá pasta z červeného chilli ochucená česnekem, koriandrem, kmínem a solí), římský kmín a paprika. Mají tak velmi netradiční a zajímavý nádech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29