Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je klasickým lidovým jídlem, které se i v dnešní době nadále vaří. Slaný nákyp se sušenými houbami nepatří pouze na vánoční tabuli, ale v oblasti Krkonoš na ní rozhodně nesmí chybět. Podává se jako hlavní chod.
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen sušené, ale také zmrazené nebo čerstvé (v sezóně), z těch sušených je však více aromatický.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit klasický hubník
Na tento tradiční pokrm potřebujete: 60 g sušených hub, 4 tvrdší rohlíky, 1 hrst krupice nebo strouhanky, trochu mléka na namočení rohlíků, 4 stroužky rozmačkaného česneku, drcený kmín, majoránku, sůl, mletý pepř, 1 drobně nakrájenou cibuli, 4 vejce a sádlo.
- Houby nejprve rozdrťte, abyste je nemuseli mlít na masovém mlýnku. Předem je namočte, nejlépe přes noc (minimálně však 2 hodiny před dalším zpracováním). V dané vodě je poté uvařte do měkka.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Rohlíky namočte do trošky mléka.
- Do připravené mísy vložte uvařené houby a rohlíky i s případným zbytkem mléka. Ochuťte česnekem, cibulí, majoránkou, pepřem, solí a přidejte trošku kmínu.
- Vmíchejte hrst krupice či strouhanky a rozšlehaná vejce, poté rozmíchejte. Vzniklé těsto by mělo být spíše tekutější konzistence, ale ne přímo tekuté. Pokud je příliš husté, přilijte trochu vody z hub.
- Těsto vlijte na rozpálené sádlo v připraveném pekáči s vyšším okrajem. Povrch také polijte pomocí lžíce sádlem, které těsto vytlačí po bocích pekáče.
- Takto připravený hubník vložte do vyhřáté trouby a pečte pozvolna přibližně po dobu 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, abyste docílili zlatavého povrchu hubníku.
- Hotový hubník by měl mít růžovo-zlatavý nádech. Hotový pokrm můžete dozdobit nasekanou petrželovou natí.
- TIP: K houbové směsi lze přidat spařenou pohanku nebo kroupy a těsto pak obohatit o opečenou slaninu, na kostičky nakrájené uzené maso nebo sýr.
Hubník během pečení krásně naběhne, po vytažení z trouby však klesne. Nemějte obavy, je to zcela normální. Jak připravujete hubník vy? A znáte hubník nasladko? Pochlubte se nám v komentářích, těšíme se.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
Jak vyškvařit křupavou slaninu. A jak na to, aby se při škvaření příliš nekroutila
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Komentáře