Přílohové hlávkové zelí k masu a knedlíkům - to není úplně snadná disciplína. S našimi radami to ale zvládnete hravě
Hlávkové zelí je výbornou teplou přílohou k pečenému masu a knedlíkům. Jeho příprava má svá pravidla, a ne každý je zná. Přestože tuto přílohu milujeme, moc se nám nechce do jejího vaření. Raději si na skvělé zelí zajdeme třeba k babičce.
Aby bylo správně ochucené, nebylo rozbředlé ani tvrdé, to už vyžaduje nějaké kuchařské zkušenosti. Jako každé jídlo má příprava zelí svá pravidla, která doporučujeme dodržet. Proces většinou začíná u koupené hlávky zelí. Je jedno, zda koupíte bílé nebo červené, základ je totožný u obou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zelí nakrájíme a uvaříme
Příprava zelí by vám po vyzkoušení našeho postupu už neměla dělat problémy.
- Kupujeme pevné nepoškozené hlávky, doma obereme vrchní listy, čistou hlávku rozčtvrtíme a vyřízneme z ní košťály.
- Čtvrtiny zelí dobře opláchneme.
- Položíme je řezem na prkénko a ostrým větším nožem odřezáváme tenké nudličky.
- Pomůže nám také vhodný mechanický nebo elektrický krouhač.
- Nudličky zelí vložíme do hrnce, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme vařící vodou.
- Vaříme mírným varem bez poklice, aby mohly vyprchat čpící látky. Vaříme jen do poloměkka. Pokud bychom vložili syrové zelí rovnou na cibuli s tukem, tuk by čpící látky pohltil a nepříznivě ovlivnil chuť.
- Scedíme a necháme odkapat, vývar ze zelí zachytíme.
- Na tuku (olej, slanina, sádlo, husí sádlo apod.) usmažíme jednu nakrájenou cibuli do růžova, na ni vložíme okapané zelí, trochu osladíme a dusíme za podlévání vývarem ze zelí, vínem nebo vodou.
- Pokud zahušťujeme zelí jíškou, osmahneme hladkou mouku spolu s cibulí na tzv. cibulovou jíšku. Mouka se pak provaří během dušení zelí.
- Pokud zahušťujeme zelí bramborem, nastrouháme 1 větší brambor najemno a během dušení jej k zelí přidáme.
- Zelí dochutíme solí, cukrem a octem.
- Další možnosti ochucení záleží na konkrétním receptu, zvyklostech a vaší chuti.
Naše návodné video vám s přípravou skvělého zelí pomůže:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře