Šéfkuchař Vráťa z Dock House radí, jak na dokonalou svíčkovou: Cibuli opečte hodně dohněda, pak bude chuť skvělá
26. 4. 2023 Vaření
Pražská restaurace Dock House zabodovala ve 4. díle Pohlreichova souboje restaurací a dostala se až do semifinále. Byli jsme se tam podívat a nechali si od šéfkuchaře Vráti říct, jak dělá svoji vyhlášenou svíčkovou s karlovarským knedlíkem. Inspirujte se!
Nejlepší steaky a vlastní zrárna
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, Dock House se pyšní tím, že má široko daleko nejlepší steaky. Špičkové hovězí maso, dovezené z Ameriky, si zde sami nechávají zrát, dle druhu zhruba 20-40 dní. Díky tomuto procesu maso zkřehne, je jemnější a má plnou, výraznou chuť. Steaky zde připravené jsou tedy jako "zákusek". A podobně lahodná je i svíčková omáčka od šéfkuchaře Vráti, který se s námi podělil o recept.
Mohlo by vás zajímat
Recept na svíčkovou od šéfkuchaře
Přesné poměry surovin Vráťa z hlavy nevěděl, ale zato přesný postup ano. Co je podle něj potřeba udělat, aby byla svíčková "jak víno"?
- Vezměte si hovězí loupanou plec a v rozehřáté pánvi ji zprudka osmahněte ze všech stran, neboli "zatáhněte". Maso vyjměte.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nadrobno nakrájenou cibuli a opečte hodně dotmava.
- Přidejte mrkev a celer, také nakrájené na kostičky, a cukr a divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř). Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte lžíci plnotučné hořčice a trochu octa. Přidejte zpět maso, zalijte vývarem a duste pod poklicí asi 3 hodiny.
- Poté maso vyjměte, koření odstraňte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Ničím nezahušťujte! Přidejte 31% smetanu a máslo, dochuťte solí, octem a citronem. Výsledná chuť omáčky musí být sladko-slano-kyselá ve stejném poměru.
- Podávejte s karlovarským knedlíkem, kolečkem citronu, masem a brusinkami. V Dock House ke svíčkové servírují ještě vlastní citronový olej.
Náš tip: Karlovarský knedlík k omáčce si připravte podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 2 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro okénko: Vzpomínáte na Tuzex? Za bony se tam daly koupit žvýkačky, kvalitní čokoláda, whisky i káva