Přezrálé banány jako skvělá surovina na pečení: Upéct z nich můžeme voňavou bábovku, klasický chlebíček i jednoduché lívance
17. 5. 2023 Vaření
Také máte doma přezrálé banány a nikdo s nimi nechce mít nic společného? To je ale ideální příležitost pro jejich další využití. Možná se budete divit, jaké dobroty se z nich ještě dají připravit!
Co s přezrálými banány
Banány jsou oblíbené ovoce, které si dopřáváme nyní už celoročně. Jsou výživné a vhodné i pro velmi malé děti. S teplejším počastím banány rychleji dozrávají (až přezrávají) a brzy začínají hnědnout. Protože už je nikdo nechce jíst, nastává ideální příležitost na jejich další využití. Pokud jich máme hodně, můžeme je rozmixovat a zamrazit. Později je pak vytáhneme z mrazáku k dalšímu zpracování. A co tedy s přezrálými banány?
Můžeme z nich připravit placičky, skvělé jsou i v bábovce a samozřejmě v hitu posledních let, v banánovém chlebíčku. Dezerty jsou díky banánu krásně šťavnaté, vláčné.
Mohlo by vás zajímat
Banánová bábovka
Bábovka se připravuje snad v každé české domácnosti. Jejích variant je nepočítaně. Vyzkoušeli jste už tu banánovou? Je krásně vláčná, sladká po tomto ovoci a nádherně voní. A vůbec nevadí, když do ní dáme přezrálý banán. Bábovka je vynikající i samotná, ale můžeme ji ještě ozdobit šlehačkou, nebo polít čokoládovou, případně citronovou polevou.
Náš tip: Připravte si lahodnou banánovou bábovku.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Banánový chlebíček
Banánový chlebíček nebo také dortík je oblíbený hlavně ve Spojených státech, Británii a Austrálii. V zahraničí mu říkají banana bread a pod tímto názvem ho známe i u nás. Chlebíček je populární pro snadnou přípravu a sladkost, i když v něm nemusí být spousta cukru. Sladkou chuť zaručí banány. Další skvělou vlastností je jeho vláčná struktura.
Banánové placičky
Ať jim říkáme banánové placičky nebo banánové lívance, výsledek je vždy stejný. Jde o lahodnou a voňavou snídani nebo svačinku, kterou můžeme dát i dětem do školy. Na přípravu budete potřebovat: 2 banány, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky skořice a vanilkový cukr.
Jak na to? Banány dejte do misky, rozmačkejte je vidličkou, přidejte cukr a skořici a zasypejte moukou. Na pánvičku dejte trochu oleje a vkládejte placičky. Opékejte dorůžova z obou stran. Místo mouky můžete použít i jemné vločky a bude tak svačinka ještě zdravější.
Náš tip: Banánové lívance se dají také připravit bez mouky, třeba s jogurtem, ořechy a ořechovým máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7x přílohy ke grilovaným rybám: Vsaďte na svěží zeleninový salát nebo křupavé pečivo
Příprava domácího dresinku zabere jen pár minut, ale výtečně podtrhne chuť salátu
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25