7 důvodů, proč zařadit banány do jídelníčku dětí: Budou chytřejší, šťastnější a odolnější!
23. 5. 2022 Životní styl
Banány nejsou jen chutné a velmi dobře využitelné v jídelníčku dětí, ale především jsou zdravým zdrojem energie a obsahují důležité vitamíny a minerály. A jsou to právě banány a pokrmy z nich, které jsou velmi často dětmi bez problémů přijímány. Jaké další benefity dětem přinášejí?
Jak banány dětem prospívají
Banány jsou ideálně zabalená svačinka na cesty. Bez složitého umývání a krájení, stačí je jen oloupat a hned se můžou podávat. Ovšem tahle praktická rychlá sváča nabízí mnohem víc. Je to cenná zásobárna živin, která dětem může jedině prospět. Přečtěte si 7 dost dobrých důvodů, proč stojí za to zařadit banány pravidelně do jídelníčku dětí.
1. Rychlá energie, která dlouho vydrží
Děti potřebují spoustu energie na každodenní výkony nejen pohybové, ale i ty mentální. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou banány rychlým zdrojem energie, která se zároveň uvolňuje postupně.
2. Bohatý zdroj vitamínů
V banánech se nachází celá řada zdraví prospěšných vitamínů (B1, B2, B9, C, E, K), z nichž hraje prim vitamín B6. V jednom banánu se nachází přibližně třetina doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který významně podporuje imunitní systém a díky němuž se organismus lépe brání ospalosti a výkyvům nálad.
Mohlo by vás zajímat
3. Nezbytné minerální látky a stopové prvky
Z nejvýznamnějších látek obsažených v banánech je třeba zmínit draslík, hořčík, železo, měď a mangan. Zejména první jmenovaný, který stimuluje mozkovou činnost a posiluje srdce, je zastoupen bohatě. V jednom banánu se nachází přibližně 10 % doporučené denní dávky draslíku.
4. Zklidnění trávicího traktu
Banány obsahují ideální množství vlákniny, která zklidňuje střeva a optimalizuje jejich funkci. Jsou tedy doporučované jak při průjmech, tak i při zácpě. V případě průjmu je vhodné banány kombinovat s jablky nebo vařenou rýží pro co nejefektivnější a nejrychlejší účinek. Zklidňující účinky však nečekejte u nezralých banánů. Ty kvůli vysokému obsahu škrobu, který se ještě nestihl zráním přeměnit na cukry, můžou naopak způsobit trávicí obtíže.
5. Zlepšení nálady
Chcete mít vysmáté dítě? Dejte mu banán každý den. Kombinace obsažených látek totiž pomáhá tělu produkovat serotonin, který je známý také jako hormon štěstí.
6. Alergie na banány je vzácná
Banány jsou dětmi obvykle dobře snášeny a alergie na ně bývá opravdu vzácná. Ve většině oblastí celého světa byla alergie na banány pozorována u méně než 1 % populace bez ohledu na věk.
Mohlo by vás zajímat
7. Náhrada za nezdravé sladkosti
Přirozená sladkost banánů a výborná chuť je důvodem, proč děti toto exotické ovoce tam milují. Tak proč toho nevyužít a místo průmyslově zpracovaných sladkostí, které vedou k dětské obezitě a špatným stravovacím návykům, nepřipravit dětem sladkou pochoutku z banánů? Poradíme vám, jak na to.
Originální banánové recepty
Banánové palačinky bez mouky
Na 4 porce banánových palačinek použijte 4 středně velké banány, 4 vejce (velikost M) a trochu oleje vhodného na smažení. Jak na to?
Banány rozmačkejte vidličkou na kaši nebo rozmixujte a přimíchejte vejce. Pánev s nepřilnavým povrchem nechte rozehřát a přidejte pár kapek oleje. Na pánvi tvořte menší palačinky, které osmažte z obou stran dozlatova. Banánové palačinky ozdobte podle vlastních chutí. Použít můžete například domácí marmeládu, oslazený tvaroh, bílý jogurt s čerstvým ovocem, javorový sirup apod.
Banánový pribináček
Na 4 svačinky budete potřebovat 2 tvarohy ve vaničce, 1 smetanu ke šlehání (alespoň 30 %), 1 banán, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na doslazení podle vlastní chuti. Jak na to?
Tvaroh, banán nakrájený na kousky a oba cukry rozmixujte tyčovým mixérem. Smetanu ke šlehání vyšlehejte a vmíchejte k tvarohové směsi. Rozdělte do misek a podávejte vychlazené.
Avokádovo-banánová „čokoládová“ pěna
Na 4 porce potřebujete 2 zralá avokáda, 1 zralý banán, 1 vrchovatou lžíci kakaa, ¼ hrnku kokosového nebo mandlového mléka, 2 lžíce tekutého medu a ¼ lžičky vanilkového extraktu. Jak na to?
Avokádo a banán nakrájejte na menší kousky, všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Je-li směs moc hustá, přidejte trochu mléka, je-li moc řídká, přidejte banán. Hotovou směs rozdělte do misek a nechte vychladit. Dezert můžete ozdobit nasekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi.
Banánovo-jahodový chia pudink
Na 4 vydatné porce budete potřebovat 300 g řeckého jogurtu, ¼ hrnku chia semínek, ½ hrnku mandlového mléka, 1 banán, 4 větší jahody a ½ hrnku opražených ovesných vloček nebo domácí granoly. Jak na to?
Jogurt, banán, jahody, mléko a chia semínka rozdělte na poloviny. V jedné misce smíchejte jogurt, rozmačkanou polovinu banánu, mléko a chia semínka. V druhé misce smíchejte jogurt, rozmačkanou polovinu jahod, mléko a chia semínka. Obě misky nechte v lednici alespoň 2 hodiny, ale můžete i přes noc. Do vyšších dezertních sklenic postupně navrstvěte ovesné vločky, banánovou směs, čerstvé banány, ovesné vločky, jahodovou směs, čerstvé jahody atd.
Pečené medové banány
Na 4 porce potřebujete 4 středně velké banány, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 200 g řeckého jogurtu a 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů. Jak na to?
Troubu předehřejte na 190 °C. Oloupané banány podélně rozkrojte a dejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru. Každý kousek přelijte trochou medu, posypte cukrem a skořicí tak, aby byly banány rovnoměrně ochucené. Pečte 10 – 15 minut dozlatova. Pečené medové banány podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a posypané vlašskými oříšky.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
healthline.com
hurrythefoodup.com
fitmittenkitchen.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
Nejspíš znáte příběh o tom, jak Eva utrhla jablko… Číst více
Jak umlít maso doma? Máme pro vás pár tipů, abyste to hravě zvládli
Mleté maso je jeden z častých způsobů úpravy masa. Abyste si mohli pochutnat na takových pokrmech musíte si maso nejprve namlet, nebo koupit již… Číst více
Granátové jablko lze s videonávodem oloupat snadno a rychle. Poradíme vám
Granátové jablko skvěle doplňuje moučníky, ale hodí se i k masu. Škoda jen, že je jeho loupání tak náročné na čas i čistotu... To se může změnit,… Číst více
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
Proč se granátovému jablku říká ovoce lásky? Probouzí touhu a ještě výborně podpoří imunitu
Uvažovali jste někdy v obchodě o koupi… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Musaka: Dokonalý balkánský pokrm vylepší jedna obyčejná surovina. Víte která?
Většina z nás má musaku spojenou s příjemnou… Číst více
Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Pokud vybíráte granátové jablko, musí být pevné a bez zjevného poškození. Mírné vrásnění na slupce nevadí, značí jeho zralost. Nesmí však být zcela… Číst více
10 nejoblíbenějších večeří v Evropě: Jak na ten nejlepší vídeňský řízek nebo řeckou musaku?
Každá země má ten „svůj“ národní pokrm. V dnešní… Číst více
Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky
Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí pribináček 3x jinak? Lahodný je s vanilkou i s čokoládou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 6 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 18 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 20 hodinami