Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají  lépe než originál
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Navštívili jste už nový fastfoodový řetězec Popeyes? Kromě vyhlášeného a dokonale šťavnatého smaženého kuřete a burgerů, nabízejí i jednu netradiční přílohu v podobě křehké sušenky, kterou u nich pořídíte za 39 Kč. A právě tu jsme se rozhodli upéct doma a vyzkoušet, zda se vyrovná originálu.

Popeyes buiscits 

Když se u nás na podzim v Praze otevřela první pobočka amerického řetězce Popeyes, bylo to něco. Před restaurací na Václavském náměstí stály dlouhé fronty nadšenců toužících ochutnat jejich vyhlášené louisianské kuře, aby je pak mohli porovnat s konkurenčním KFC. U každého má tento pomyslný souboj jiného vítěze, jedním je ale Popeyes rozhodně výjimečný, a sice svými sušenkami, které nabízejí jako přílohu.

To by možná nebylo nijak zvláštní, kdyby ty sušenky nebyly lehce nasládlé a navíc se k nim nenabízel med. Pokud jde o snoubení chuti se samotnými smaženými kuřecími kousky, na to by si měl každý udělat názor sám, samotná sušenka s medem ale chutná naprosto božsky. 

Trochu jako anglické scones

Biscuits z Popeyes hodně připomínají známé anglické pečivo scones, které se ve Velké Británii podává k odpolednímu čaji nebo na snídani. Sušenky z Popeyes jsou ale stejně speciální. Jsou tak křehké, že se doslova rozplývají na jazyku. Uvnitř jsou pak vláčné, šťavnaté, jsou v nich patrné vrstvičky jako v listovém těstě a na povrchu jsou úžasně křupavé. Když k tomu připočtete ještě výraznou máslovou chuť, vyjde z toho pochoutka, které prostě nejde odolat. 

Aby byly křehké a vláčné

Sušenky se vyrábějí z poměrně jednoduchého těsta s podmáslím. Právě podmáslí jim dodá výraznější chuť a jemnou strukturu. Kyselé podmáslí navíc reaguje s jedlou sodou a díky tomu jsou sušenky po upečení nadýchané. Kromě podmáslí se do sušenek přidává i mléko, které jim zajistí ještě větší vláčnost.

Jako tuk je nutné použít samozřejmě máslo, které sušenky obohatí o další výjimečnou příchuť. Vzhledem k tomu, že jde o křehké těsto, je nutné na jeho přípravu použít všechny ingredience dostatečně studené. Důležité také je nesmíchat vše důkladně na jednolité hladké těsto, v těstě by zůstat větší kousky másla, které zajistí vločkovitou strukturu. Proto je třeba postupovat rychle, aby se máslo nerozteklo.

Pokud byste těsto hodně promíchali, byly by sušenky tvrdé. Těsto se také vyplatí před finálním rozválením na třikrát přeložit, aby lépe lístkovalo. Při vykrajování sušenek je dobré vykrajovátkem nekroutit, aby se tzv. neuzavřely okraje – těsto by pak tak „nevyběhlo“. 

Jak na sušenky z Popeyes?

Protože jsme si sušenky z Popeyes zamilovali, napadlo nás, zda by se podobné nedaly připravit doma. Přece jen cena 39 Kč za jednu sušenku je docela vysoká. Na zahraničních webech ale najdete spoustu receptů na napodobeniny těchto biscuits, a tak jsme se rozhodli jeden z nich vyzkoušet. 

Budete potřebovat: 2 šálky hladké mouky, 1 lžíce cukru, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 šálku studeného másla, 1/2 šálku podmáslí, 1/4 šálku mléka a 2 lžíce rozpuštěného másla na potření. 

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte k suchým přísadám, pak vmíchejte podmáslí a mléko a vypracujte těsto. 
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a jemně ho stlačte nebo rozválejte na plát o tloušťce asi 1 cm. Pak z těsta vykrájejte jednotlivé sušenky. Sušenky přeneste na plech a nechte mezi nimi 1-2 centimetry. Pečte asi 20 minut nebo dokud není povrch světle hnědý. Ještě horké sušenky potřete rozpuštěným máslem a můžete podávat. 

Naše zkušenosti: 

  • Příprava těsta byla opravdu velmi jednoduchá. Máslo je nejlepší promíchat s moukou tak, že je nasekáte nožem, abyste co nejvíc zabránili jeho změknutí a zahřátí. 
  • Hotové těsto se jen trochu lepilo k válu, stačilo ho při vyvalování pouze lehounce podsypat moukou
  • Doba pečení byla v receptu uvedena 20 minut, sušenky byly hotové již po 15 minutách, možná by mohly být v troubě i kratší dobu. To ale záleží na výkonosti trouby. 
  • Po upečení byly sušenky úžasně vláčné, po rozlomení v nich byly krásně patrné jednotlivé vrstvy. Měly i příjemnou máslovou chuť, byly křehké a nejlépe chutnaly s medem. 
  • Z těsta jsme upekli celkem 10 sušenek, které se svou velikostí rovnaly těm z Popeyes, jež mají 60 g. Ingredience stály: mouka (8 Kč), máslo (20 Kč), podmáslí (4 Kč), mléko (2 Kč), zbylé ingredience (cca 2 Kč). Cena jedné sušenky pak vychází na necelé 4 Kč, takže vlastně na desetinu oproti těm z Popeyes

Náš tip: Klasické sladké máslové sušenky si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více