Retro okénko: Znáte čokoládu s burizony? Ta nejslavnější chorvatská se jmenuje Mikado, krásně křupe a u nás ji seženete jen zřídka
29. 7. 2023 Ostatní
Ti šťastnější, kteří si mohli užívat dovolenou na Jadranu si čokoládu Mikado v minulých dobách vozili z bývalé Jugoslávie a mnozí si ji stále kupují v současném Chorvatsku. Chuť této čokoládové pochoutky je totiž jedinečná díky jedné speciální ingredienci – pufované rýži.
Čokoláda z dovozu
Čokoláda s burizony neboli pufovanou rýží je pro některé takřka legendární pochoutkou. V minulosti byla ostatně dost vzácná, neboť se dala koupit jen v Jugoslávii, kam mohli vycestovat jen někteří vyvolení, což jí dodávalo punc výjimečnosti. Možná to je důvod, proč na ní někteří pamětníci vzpomínají s nostalgií a stále si ji vozí od Jaderského moře, i když je u nás k dispozici mnoho jiných delikates.
Mohlo by vás zajímat
Chorvatský vynález? A nebo také ne...
Čokoláda s křupavými kousky pufované rýže je vlastně takovou chorvatskou specialitou, i když dnes se vyrábí i v Německu. Všichni současní výrobci se ovšem svezli na vlně popularity, kterou si získala čokoláda Mikado. Právě tato značka chorvatského výrobce cukrovinek Zvečevo byla, jak uvádějí na svých stránkách, první čokoládou na světě, v niž místo oříšků křupala zrnka rýže.
Na nápad spojit dvě zdánlivě nesourodé ingredience přišli již před mnoha desítkami let (konkrétně roku 1963) a rozhodně to byl dobrý nápad, neboť si čokoláda získala velkou oblibu.
Zda ovšem byli skutečně první na světě, to tak jisté není, neboť podle jiných zdrojů podobnou čokoládu s křupavými zrnky rýže vyráběla americká společnost The Hershey Company pod názvem Kracel již roku 1941. Každopádně, ta chorvatská je pro nás zcela jistě známější.
Mohlo by vás zajímat
Rýže a čokoláda - vynikající spojení
Kombinace té nejjemnější mléčné čokolády a lehkých neutrálně chutnajících rýžových burizonů je totiž naprosto vynikající a nadchne nejen milovníky čokolády a burizonů. Navíc rýže čokoládu trochu odlehčí a vy nemusíte mít výčitky svědomí, jak jste zhřešili, když jste zase na posezení spořádali celou tabulku.
Pokud přemýšlíte o názvu slavné čokolády, neodkazuje k oblíbené dětské hře s dlouhými tyčinkami, ale k Japonsku, zemi, kde je rýže základem jídelníčku místních lidí. Slovem Mikado se označuje duchovní vůdce Japonska, vládce země i nebes, což dodává čokoládě na výjimečnosti, neboť její název říká, že může být pokrmem pro lidi i bohy.
Jak si čokoládu Mikado udělat doma?
Oblibu čokolády Mikado dokládá i fakt, že se v současnosti vyrábí ve dvou verzích – s mléčnou čokoládou a klasickou rýží a s čokoládou s 55 % kakaa a rýží natural.
Na tu pravou čokoládu Mikado u nás sice nenarazíte, občas ale můžete v některých českých obchodech sehnat podobné německé čokolády. A pokud se chystáte na dovolenou do Chorvatska, určitě si tuhle lahůdku nezapomeňte koupit. Velké 300g balení vyjde v přepočtu asi na 109 Kč.
Zároveň si ale podobnou čokoládu s rýží poměrně jednoduše můžete připravit v domácí verzi. Jak na to?
Budete potřebovat: 100 g mléčné čokolády, 10 - 20 g burisonů - pufované rýže neslazené.
- Čokoládu nalámejte na kousky a zhruba 2/3 rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni. Teplota čokolády by neměla přesáhnout cca 40 °C. Raději si proto vemte na pomoc teploměr. Když se první část čokolády rozpustí, odstavte hrnec ze sporáku a přidejte druhou, menší část čokolády. Za stálého míchání ji v horké čokoládě rozpusťte. Tím ji zároveň zchladíte na potřebných 30 °C.
- Do rozpuštěné čokolády vmíchejte burisony, směs nalije do silikonové formy ve tvaru tabulkové čokolády, nebo do jakékoliv jiné formy, rozetřete ji a povrch uhlaďte. Formou několikrát z výšky bouchněte o pevnou podložku. Tím vytlačíte případné vzduchové bublinky a zamezíme vzniku dírek ve ztuhlé čokoládě. Formu dejte do chladu a po ztuhnutí čokoládu z formy vyjměte.
Zdroje informací:
Zvecevo.hr: Mikado
Croatiaweek.com: The Croatian company that designed the world’s first chocolate with rice
Wikipedia.org: Krackel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 15 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Čokoláda Studentská pečeť je tu skoro půl století! V roce 1975 stála 11,80 Kčs, a patřila tak mezi dražší pochoutky
Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem