Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
15. 8. 2023 Vaření
Brambory jsou po celý rok důležitou součástí našeho jídelníčku. Bramborové placky nebo bramboráky patří mezi kulinární poklady tradiční české kuchyně a dají se připravit na řadu způsobů.
Proč dát do bramboráku kysané zelí
Brambory patří k základním potravinám, které máme většinou doma. Dá se z nich uvařit sytá polévka, zapékají se, smaží, mohou z nich být i placky. Stejně tak kysané zelí v našich kuchyních není nijak výjimečné.
Kombinace bramboráku a kysaného zelí je regionální variantou klasické verze. Ať už zelí dáváme navrch nebo ho zapracujeme do těsta, získáme příjemně nakyslou chuť tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší zelňáky a bramboráky s kysaným zelím
Zelňáky a bramboráky se zelím mají řadu ingrediencí společných, přesto se významně liší. V případě zelňáků totiž významně převládá zelí, zatímco u bramboráků je více brambor. V některých variantách zelňáků brambory dokonce chybí.
Jaké brambory na bramboráky
Na bramboráky se výborně hodí varný typ C. Tyto brambory jsou moučnaté a těsto pak lépe drží pohromadě. Když brambory nastrouháme nahrubo, budou křupavější na rozdíl od obvyklé jemné verze. Ta zase lépe drží pohromadě a je hutnější.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak připravit bramboráky s kysaným zelím v těstě
Na bramboráky s kysaným zelím budete potřebovat: 8 větších brambor, 1 větší cibuli, 4-5 lžic polohrubé mouky, 1 vejce, 5 stroužků česneku, 1 sáček kysaného zelí, majoránku, pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte je nahrubo do mísy a chvíli nechte odstát, aby z nich pustila přebytečná tekutina. Rukama pak brambory stlačte a nechte odstraňte z nich vodu. Do mísy rozklepněte vajíčko, přisypte mouku, sůl, pepř, dlaní promněte majoránku. Česnek očistěte a rozmačkejte, přidejte ke směsi a vše promíchejte. Kysané zelí slijte a pokrájejte najemno. Přidejte ho do mísy a znovu důkladně promíchejte.
Pánev rozpalte a na olej dávejte lžící těsto, ze kterého vytvořte tenčí placičky. Počkejte, než se vytvoří pevný kraj bramboráku, pak ho můžete obrátit. Osmažte i z druhé strany dozlatova. Hotové bramboráky dávejte na papírové ubrousky a nechte odkapat olej.
Náš tip: Připravte si šumavský bramborák, do kterého se k česneku a majoránce přidává ještě lovecký salám, podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
5 nejlepších večeří na chalupě: Čertovské špekáčky na leču nebo chalupářská omeleta chutnají božsky. Takhle snadno je připravíte
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39