Kdo nepřišel na chuť kysanému zelí, přichází o hodně a měl by si rozšířit obzory
Pro tuto pochoutku existuje hned několik označení – kysané zelí, kyselé zelí nebo také kvašené zelí. Připravuje se z hlávkového bílého i červeného zelí nakrájeného najemno a vzniká kvašením pomocí bakterií mléčného kvašení. Kyselou chuť získává díky kvašení obsažených cukrů, tj. díky kyselině mléčné.
Látky obsažené v kysaném zelí
Ačkoli kysané zelí nadýmá, což některé strávníky odrazuje od jeho konzumace, je velmi zdravé. Obsahuje především mnoho vitamínu C, dále vitamín K a skupinu vitamínů B. V kysaném zelí jsou i minerály jako draslík, vápník, hořčík a další.
Jak využít kysané zelí v kuchyni
Kyselé zelí je hlavní ingrediencí polévek, např. chutné zelňačky nebo staročeské couračky. Oblíbeným hlavním jídlem z kysaného zelí je segedínský guláš. Kysané zelí ale využijeme hlavně jako přílohu, komu by se nevybavila jídla jako vepřo knedlo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25