Jak využít hlávkové zelí? Vyrobte z něj kysané zelí nebo zeleninovou čalamádu
Zelí je pro naše zdraví velmi prospěšnou surovinou plnou vitamínů a jeho sezóna nastává především v zimním měsících. Nejčastěji využíváme kysané zelí jako oblíbenou přílohu k masu nebo také k plněným knedlíkům.
Hlávkové zelí seženeme v supermarketu bílé nebo červené a využít ho můžeme v široké škále pokrmů, ať už na tradiční zelňačku, do rolády či v syrovém stavu do nakládané čalamády. Nejraději ho máme jako přílohové kysané zelí k pečené kachně, huse nebo vepřovému masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kysané zelí
Kysané zelí obsahuje prospěšné vitamíny a také přírodní probiotika vhodná pro naše trávení. Důležitou fermentaci zajistí bakterie mléčného kvašení, které přemění sacharidy obsažené v zelí v kyselinu mléčnou. Zelí nakládáme společně se zeleninou jako "čalamádu".
Tradiční pokrmy ze zelí
Dušené kysané zelí podáváme nejčastěji jako přílohu k pečené kachně či huse, k plněným knedlíkům s uzeným masem, k bramborákové cmundě, k jelítku nebo také k bramborovým strapačkám. Dále nemůžeme opomenout hřejivou polévku "zelňačku" a segedínský guláš.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 2 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 3 hodinami
Ananasové kytičky
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 8 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Komentáře