Halušky s kysaným zelím: Typickou chuť zaručí kysané zelí s voňavou slaninou, haluškovač není nutný, stačí jednoduchý fígl
2. 4. 2024 Vaření
Máte rádi klasické a na přípravu ne moc složité pokrmy? Halušky s kysaným zelím je naprosto jednoduché, a přitom a tak výborné jídlo. Možná proto ho tolik milujeme už po generace.
Jak správně udělat halušky
Halušky jsou výborným sytým jídlem a v kombinaci s kysaným zelím dostaneme pořádnou porci vitaminů. Halušky jsou vlastně jemné bramborové noky, které doladí zlatavá a křupavá slanina s velmi kyselým zelím. Dohromady jde o výtečnou kombinaci.
Jak halušky správně připravit? Potřebujeme k tomu syrové oloupané brambory (varný typ C), které nastrouháme najemno. Z brambor vymačkáme šťávu. Do některých těst se dává i vajíčko. Osolíme a dobře promícháme s moukou. Výsledkem by mělo být hustší těsto. Na pomoc budeme potřebovat haluškovač, což je speciální síto na halušky, kterým se protlačují. Variantou je i struhadlo - plocha s velkými oky. Další varianta je trochu zdlouhavější a potřebujeme na ni dvě malé lžičky, pomocí kterých vytváříme mini nočky a seškrabujeme je do vody.
Halušky dáváme do osolené vroucí vody. Ideální je ale předem udělat test, na kterém si zkontrolujeme konzistenci těsta. Když totiž do vody dáme kousek těsta, který se nerozpadne, pak je vše v pořádku a můžeme nočky nastrouhat do vody. Pokud se těsto rozpadne, je potřeba přidat mouku a pokus opakovat. Halušky je lepší vařit na několikrát, vždy v menším množství, aby se nevařily příliš dlouho.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat zelí na halušky
Na zelí k haluškám potřebujeme slaninu, někdy se využívá i orestovaná cibule. Kysané zelí je lepší překrájet na menší části. Slaninu bez kůže a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi nebo v hrnci s rozpáleným olejem ji pak orestujeme dozlatova. Měla by být křupavá. Přidáme zelí, osolíme a opepříme. Mírně můžeme podkápnout vodou a dusíme zhruba 10-15 minut.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak připravit halušky s kysaným zelím
Na čtyři porce potřebujete: 750 g brambor, 250 g polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, 400 g kysaného zelí, 200 g uzené slaniny a 1 lžíci oleje.
Jak na to? Slaninu nakrájejte na kostičky. Připravte si pánvičku, dejte na ni lžíci oleje a osmahněte na něm slaninu. Přidejte kysané zelí, osolte, můžete i jemně okořenit pepřem. Poduste 10–15 minut.
Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno, osolte je a dobře promíchejte s moukou. Do vroucí osolené vody vhazujte halušky přes speciální cedník nebo jen přes struhadlo s velkými otvory. Jednou opatrně promíchejte. Když halušky vyplavou na povrch, sceďte je. Halušky smíchejte s na slanině podušeným kysaným zelím a podávejte.
Náš tip: Připravte si halušky s kysaným zelím podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená