Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané müsli tyčinky jsou skvělé na cesty. Jsou výživné a na dlouhou dobu zasytí, jejich příprava je přitom úplně jednoduchá
Zdroj: Pixabay, sageus

Hledáte nějakou praktickou svačinku na letní výlety, která je zdravá, lehká, dlouho vydrží a nasytí vás i za pochodu? Pokud si na sladké nepotrpíte, řešením jsou slané müsli tyčinky. I tato pochoutka se dá totiž poměrně snadno připravit i naslano, a to dokonce v mnoha verzích. 

Müsli tyčinky - pochoutka na cesty

Müsli tyčinky jsou ideálním jídlem na cesty, výpravy do hor i obyčejné procházky do přírody. Jsou dobré, malé, výživné a dodají dostatek energie dospělým i dětem. Jsou vlastně takovou dokonalou zásobárnou živin v malém balení, navíc mají dlouhou trvanlivost, takže je stačí uložit jen do krosny na zádech a putovat s nimi do daleka.

Základem těchto výživných tyčinek jsou ovesné vločky, které se smíchají s tukem, nějakým sladidlem a sušeným ovocem, nasekanými oříšky, různými semínky, ale třeba i kořením nebo kousky čokolády. Vše se pak natře na plech, zapeče v troubě a nakrájí na kousky. Vzniknou tak malé obdélníčky, jimž u nás říkáme müsli tyčinky a v Americe granola bars. Hodně se podobají podobné pochoutce známé jako flapjack. Ta je ovšem křehčí a měkčí než křupavé granola bars

Ovesné tyčinky mohou být i slané

Granola bars neboli müsli tyčinky lze koupit snad všude, stejně jako flapjack, ne vždy jsou ovšem ty průmyslově vyrobené tak zdravé a dietní, jak si myslíme. Obvykle jsou plné cukru, proto je lepší si je vyrobit doma a nahradit běžný bílý cukr třeba medem, javorovým sirupem nebo jinými rostlinnými sladidly. A když už budete experimentovat se sladkými tyčinkami, můžete se pustit i do přípravy těch slaných. Ty ostatně ani v obchodech neseženete, tak je jejich domácí příprava nezbytná. 

Dobrota plná živin

Na müsli tyčinkách je úžasné, že obsahují tolik živin, že vás nasytí na dlouhou dobu, takže nemusíte na výletě po pár kilometrech řešit, že máte hlad. Najdete v nich v nich všechny potřebné výživné látky, a ještě je jejich příprava velmi snadná. Stačí hodit všechny ingredience do mísy, promíchat a nalít do vymazané zapékací misky. Rychle tak připravíte nejen svačinku na výlet, ale i pohoštění večer k vínku nebo k pivu. Do slaných tyčinek je lepší přidat vejce, aby lépe držely pohromadě.

Jak granola bars dochutit?

Slané granola bars mohou mít spoustu příchutí stejně jako jejich sladké příbuzné. Výborně se do nich hodí právě sušená rajčata, jimiž nahradíte rozinky či brusinky ze sladké verze, a když přidáte sýr a bylinky, chutnají tyčinky trochu jako pizza. Můžete však do nich přidat i jiné druhy zeleniny, třeba mrkev, papriku nebo cibuli a místo parmezánu či mozzarelly čedar. Záleží jen na vaši chuti a fantazii. A jak tyčinky připravíte?

Budete potřebovat: 2 šálky ovesných vloček, ⅓ hrnku celozrnné mouky, ⅓ šálku nesolených dýňových semínek, ⅓ šálku nesolených slunečnicových semínek, ½ lžičky soli, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky oregana, ½ lžičky sušené bazalky, ¼ lžičky pepře, ⅓ šálku strouhaného parmezánu plus 3 polévkové lžíce na posypání povrchu, ⅓ šálku strouhaného sýra čedar, ⅓ šálku nakrájených sušených rajčat v oleji, 3 vejce, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat. 

  1. Zapékací misku o rozměrech 20x25 cm vymažte tukem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, semínka, sůl, koření, pepř, sýry a sušená rajčata. Přidejte vejce a olej a míchejte, dokud se vše zcela nespojí. 
  2. Těsto namačkejte do připravené zapékací misky tak, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Posypte ji zbylým parmazánem. Pečte 25-30 minut, dokud tyčinky neztuhnou a nezhnědnou. 
  3. Nechte zcela vychladnout, poté plát nakrájejte na 12 tyčinek a vyjměte je z formy. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici asi týden nebo v mrazáku až měsíc. 

Náš tip: Ovesné vločky můžete přidat i do klasických českých bramboráků. Zkuste je podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více