Zdravé domácí müsli tyčinky se dají připravit pečené i nepečené. Jak na to?
16. 6. 2022 Vaření
Myslíte si, že když si koupíte müsli tyčinky, že děláte něco pro zdraví? Ne vždy to platí. Záleží, jaké složení tyčinka má. Nejlepší je, když si ji připravíte doma. Prozradíme, co do ní můžete dát.
Jak na zdravé müsli tyčinky
Müsli tyčinky mohou představovat zajímavou variantu svačinky. Určitě se hodí spíše jako občasná zásobárna energie v průběhu dne, než abyste si ji dali po večeři. Přestože v nich nejsou zbytečné cukry, ke slazení a jako pojivo se často používá med. Můžete si ale dopřát i variantu bez něj. Stále se nejedná o jídlo, které by bylo třeba konzumovat pravidelně každý den.
Tyčinky si ale také můžete nalámat do bílého jogurtu nebo do tvarohu v rámci snídaně. Müsli tyčinky se dají připravit pečené i nepečené. Pečené jsou křupavější, zatímco nepečené potěší milovníky žvýkání. Připravovat byste si je tedy měli podle toho, co vám více vyhovuje.
Mohlo by vás zajímat
Co by měly zdravé tyčinky obsahovat
Na přípravu müsli se hodí mít zásobu mnoha druhů ořechů, semínek a nedoslazovaného sušeného ovoce. Pak záleží na chutích, které chcete vyzdvihnout. Občas můžete do müsli zapracovat i několik kostek kvalitní čokolády. Domácí müsli tyčinky jsou ideální na to, že si je připravíte přesně podle vašich chutí. Z ořechů můžete zvolit vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, pistáciové ořechy a také burské oříšky. Jakýkoliv druh ořechů je vždy lepší nahrubo pokrájet.
Využít se hodí i různé druhy semínek, jako jsou sezamová, slunečnicová semínka, chia semínka. Můžete je podrtit, aby byly pro organismus lépe využitelné. Ze sušeného ovoce se hodí nejen neslazené rozinky, brusinky, ale i jablka, třešně, švestky. Ale u sušeného ovoce je třeba dát pozor, protože při pečení by mohlo hodně vyschnout a na kousání by pak mohlo představovat problém.
Ideální jsou švestky. Ale všeobecně je lepší sušené ovoce předem namočit do vody, aby natáhlo tekutinu. Jako pojivo se často využívá med. Můžete ho napůl zkombinovat s melasou. Pokud milujete vůni koření, můžete kromě skořice přidat i vanilku, kardamom, rozdrcený hřebíček. Oblíbenou variantou do müsli tyčinek je i kokos.
Pokud připravujete nepečenou variantu můžete použít klasické máslo, variantou jsou také ořechová másla. Připravte si třeba tuto variantu se švestkami a vlašskými ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit müsli tyčinky
Na müsli tyčinky budete potřebovat 200 g ovesných vloček, 150 g ořechů, 50 g semínek, 200 g sušeného pokrájeného ovoce, 1 banán, 2 lžíce medu, 5 ½ lžic olivového oleje, špetku skořice, špetku soli, někdy můžete doplnit i o 20 g pokrájené čokolády. Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suché ingredience (vločky, ořechy, semínka) vysypte na plech vyložený pečicím papírem, promíchejte je a nechte je trochu opražit. Trvá to zhruba 10 minut.
Banán rozmixujte a smíchejte s medem a olejem. Spojte jej se sypkou opraženou směsí a doplňte o sušené ovoce. Nasypte skořici a sůl a důkladně promíchejte. Vše dejte na pečicí papír, vyrovnejte nožem do roviny a pečte opět na 180 °C zhruba půl hodiny. Doba pečení hodně ovlivňuje křupavost tyčinek. Když je budete péct na spodní hranici časového limitu, budou měkčí, a naopak. Když směs dopečete a vyndáte z trouby, je dobré ji ještě teplou pořádně stlačit, třeba lopatkou na dezerty. Pak nechte směs vychladnout.
Müsli tyčinky krájejte až z chladné směsi. Při krájení vám mohou opadat kousky, které pak využijete jako müsli do jogurtu.
Zdravý způsob stravování a zdravá výživa obecně jsou trendy, které se v posledních letech těší velké oblibě. Pojmy jako superpotravina, smoothie nebo chia pudink dávno nejsou žádnou neznámou. A…
Jak na nepečené müsli tyčky
Müsli tyčky nemusíte jen péct, dají se i připravovat bez pečení. Jen pak déle trvá, než se odleží v lednici. Co na ně budete potřebovat? 1 a 1/2 hrnku namletých ovesných vloček, 50 g sušeného ovoce pokrájeného nadrobno, 30 g rozdrcených semínek, 60 g pokrájených ořechů, 3 lžíce medu, 6 lžic povoleného másla, případně 4 lžice jablečného pyré a špetku skořice.
Smíchejte všechny ingredience a dejte je do formy vyložené pečicím papírem. Dobře směs stlačte ke dni nádoby a dejte ztuhnout do lednice. Zakryjte, aby nenavlhly. Ideálně chlaďte přes noc. Druhý den nakrájejte tyčky. Připravte si třeba tyto nepečené tyčinky. Pokud tyčky budete chtít skladovat, vždy je dávejte do dobře uzavíratelné misky.
Zdroj informací:
https://www.margit.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://www.womensweeklyfood.com.au
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí müsli tyčinky. Vybrali jsme ty nejlepší recepty na jednoduchou a vydatnou svačinku
Den müsli tyčinek
Dokonale křupavé tyčinky ze staršího pečiva: Připravte je podle videoreceptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15