Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Zdroj: Toprecepty.cz

Libeček je skvělé aromatické koření, které dochutí nejedno jídlo. A protože vyrůstá brzy na jaře, je právě teď ideální doba ho zpracovat. Výborná je domácí vegeta. Tato kořenící směs bez nežádoucích přidaných látek je ideálním doplňkem polévek a různých dalších pokrmů.

Jak využít libeček

Libeček je bylinka, nebo spíše bylina, která se často rozroste v bohatý keř. Nenáročná rostlina dorůstá až dvou metrů. Vychutnávat si ji můžeme už brzy zjara, kdy vyrůstá ze země, kam se na zimu stáhla. Listy libečku jsou velmi aromatické, starší pak mohou být až nepříjemně nahořklé. Libeček se tedy vyplatí brzy zpracovat.   

Libeček můžeme mrazit, připravit z něj maggi, výborné pesto, ale také ho usušit. Sušit můžeme bylinu samostatně, ale také z ní přichystat kořenící směs vegeta.

Co patří do vegety

Ve vegetě a dalších dochucovadlech z obchodu najdeme hlavně sůl a glutamát sodný, zelenina a bylinky tvoří jen menší část. Lepší je si připravit domácí polévkové koření, do kterého dáme jen ty ingredience, které chceme. Využít můžeme i zbylé části zeleniny, případně slupky.

Poměr druhů zeleniny se může lišit, záleží nejen na vlastní chuti, ale také na dostupnosti zeleniny. Základem směsi bývá kořenová zelenina: mrkev, petržel a celer, dále do ní můžeme přidat kedlubnu, kapustu, brokolici, květák, cibuli, pórek, libeček a sůl. 

Pokud bychom chtěli polévkové koření vylepšit, můžeme přidat sušené rozmixované houby, variantou je i sušené lahůdkové droždí. Nažloutlou barvu dodá kurkuma. 

Jak usušit zeleninu v troubě

Zeleninu a bylinky můžeme sušit v sušičce, ale stačí i trouba. V obou případech by mělo jít o teplotu 50 °C. Když sušíme v troubě, rozložíme zeleninu na pečicí papír v slabší vrstvě a dáme plech do trouby. Tu nezavíráme, ale necháme ji pootevřenou. Během sušení občas zeleninu na plechu promícháme a přitom troubu vyvětráme.

Jak na domácí vegetu z libečku

Na dávku domácí vegety potřebujete: 300 g mrkve, 300 g petržele, 500 g celeru (bulvy i listí), 400 g kedluben, 400 g pórku, 400 g cibule, 120-150 g libečku a 100 g soli.

Jak na to? Zeleninu očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Očištěnou zeleninu nasekejte v robotu, umelte v mlýnku na maso nebo nastrouhejte a dobře promíchejte se solí. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Sušte v pootevřené troubě na cca 50 °C.

Dobře usušenou zeleninu umelte na prášek v robotu. Uchovávejte v dobře zavřených skleničkách v suchu.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak dlouho vydrží domácí vegeta

Zelenina by měla být dobře usušená. Pak ji rozemeleme na prášek a dáme do čisté nádoby. Dobře ji uzavřeme a uložíme v suchu a temnu. V této podobě vydrží alespoň dva roky, pokud ji do té doby nespotřebujeme.

Náš tip: Připravte si domácí vegetu podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více