Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Zdroj: Toprecepty

Čínské řízečky jsou takovou trochu retro pochoutkou, kterou si někteří pamatují z dětství. Nejde vlastně o klasické řízky, ale spíš masové placičky připravené ze speciálního těstíčka. Do něj kromě masa můžete přidat třeba zeleninu nebo další dobroty. 

Čínské řízky v Číně neznají 

Čínské řízky neboli placičky by se daly zařadit do skupiny pokrmů, jako jsou španělské ptáčky nebo holandský řízek, které se zemí, již mají v názvu, nemají ve skutečnosti nic společného. V Číně by se nad tímto pokrmem asi podivovali, u nás jde však o oblíbené jídlo nejen ze zbytků

Placičky s kousky masa

Tyto řízky se totiž nepřipravují z celých plátků masa, které by se pak obalily v trojobalu a osmažily na pánvi, ale z masa nakrájeného na kousky. Ty se pak vmíchají do těstíčka, z něhož se tvarují placičky, které se nakonec smaží v oleji dozlatova.

Jen z mála masa tak můžete udělat spoustu placiček. Maso, které může být kuřecí i vepřové, v nich totiž doplňuje ještě cibule nebo zelenina a také vajíčka, jež jim dodávají vláčnost. 

Chuť dodá koření a sójová omáčka

Hlavním pojidlem této směsi je pak škrob (bramborový nebo kukuřičný), který se často používá do pokrmů asijské kuchyně a jemuž zřejmě česká specialita vděčí za své jméno. Díky němu jsou pak řízečky nejen krásně křehké a křupavé, ale také přirozeně bezlepkové.

Celá směs se ochucuje různými druhy koření, třeba mletou paprikou nebo karí kořením, často se přidává i sójová omáčka, která placičky rovněž spojuje s Asií a dodává jim trochu exotickou chuť. Pokud si potrpíte na pikantní, můžete přidat i chilli papričky

Jak na čínské řízečky?

Tyto placičky nebo řízečky, chcete-li, jsou vynikající rychlou večeří z toho, co zrovna máte v lednici. Jen je třeba s ní počítat trochu dopředu. Směs je totiž dobré nechat trochu odležet, aby lépe držela pohromadě, ideálně do druhého dne. Ale stačí i půlhodinka.

Hotové řízky můžete podávat s bramborem, s bramborovou kaší nebo s rýží jako u správného asijského pokrmu.

Pokud vás tato rádoby čínská dobrota zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. A rovnou do ní můžete přidat třeba i arašídy, placičky tak budou trochu odkazovat k známé čínského specialitě kung pao. A jak tedy na ně? 

Budete pořebovat: 500 g kuřecího masa, 150 g pórku, 100 g arašídů, 5 vajec, 10 zarovnaných lžic Solamylu, sůl, mletý pepř a olej na smažení. 

  1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, přidejte k nim očištěný a nadrobno nakrájený pórek, arašídy, vejce a Solamyl. Osolte, opepřete a zapracujte do těstíčka. Těsto poté nechte odležet v chladu. 
  2. Na pánev nalijte dostatečnou vrstvu oleje. Z těstíčka pak vytvarujte malé placičky a smažte je na pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Hotové placičky pak nechte na papírové utěrce okapat. 
  3. Podávejte s tatarskou omáčkou a vařeným bramborem nebo s jinou přílohou podle chuti. 

Náš tip: Podobné placičky, navíc se sýrem, si můžete připravit podle následujícího video receptu

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli