Ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků a kromě toho chutnají božsky
Ořechy jsou skvělým příkladem výživných potravin, které mají mnoho využití v kulinářství. Kromě toho jsou významným zdrojem živin. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín E a vitamíny skupiny B), minerály (jako je hořčík, fosfor a draslík) a antioxidanty. Tyto složky ořechů přispívají ke zdraví srdce, normální funkci mozku, zvýšení energie a posílení imunitního systému.
Nejznámější druhy ořechů
Existuje mnoho různých druhů ořechů, z nichž mezi nejoblíbenější patří:
- vlašské ořechy,
- lískové oříšky,
- mandle,
- makadamové ořechy,
- para ořechy,
- pistácie,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy.
Využití v kuchyni
Ořechy mají velmi široké využití, a to především ve sladké kuchyni. Často se používají do pečených i nepečených dezertů, ale nejoblíbenější jsou zejména k přípravě cukroví. Z mandlí se například vyrábí také mandlová mouka, ze které připravíte zdravé a bezlepkové dobroty. Využití najdou i ve slané kuchyni, používají se do omáček i do salátů. Chutnají perfektně i samostatně, nebo například obalené v čokoládě, medu nebo karamelu.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Ušetříte a zhubnete aneb Šestero dobrých důvodů, proč si nosit oběd z domova
6 nejlepších snídaní pro líná rána: Připravte za pár minut skvělé dobroty skoro bez práce!
Kam na houby podle odborníků na počasí: Hydrometeorologický ústav vydal mapu pravděpodobnosti jejich výskytu