Ušetříte a zhubnete aneb Šestero dobrých důvodů, proč si nosit oběd z domova
24. 10. 2020 Tipy a triky
Obědy v práci. Někdo je odbývá kupovanou svačinkou, někdo je úplně vynechává (a koleduje si o vředy) a jiný každý den zbytečně utrácí za odfláknuté jídlo z poledního menu nejbližší restaurace, nedej bože z jídelny. Pokud vám obědy nedotuje zaměstnavatel, pořád je nejlepší nosit si vlastní z domova. Ušetříte, zhubnete a ještě vám to bude nejvíc chutnat. No vážně!
Oběd z domova? Ano!
Pokud si ještě nevaříte do práce obědy doma, tak si honem pořiďte krabičku, ideálně skleněnou, ale samozřejmě se snese i bytelná plastová, a zalistujte kuchařkou. Připravovat si obědy do zaměstnání večer, nebo klidně i pár dní předem, to není žádná ostuda, je to chytré řešení, které, pokud si jej osvojíte, vám přinese jen benefity. Důvod? Máme jich hned sedm!
1. Ušetříte
Samozřejmě záleží na tom, co si budete vařit a v jakém množství. Pokud vám ale nevadí připravit si pekáč francouzských brambor nebo zapečených kolínek s mletým masem, sýrem a boloňskou omáčkou a to posléze jíst dva nebo tři dny, určitě to vyjde levněji, než ty tři dny jíst polední menu + nápoj v restauraci poblíž vaší kanceláře.
2. Zhubnete
Jedna z prvních věcí, co výživový poradci řeknou svým zákazníkům, je, že by se měli naučit chystat si jídlo do krabiček. Nejen, že si tak přesně odměří gramáž jednotlivých surovin, kterou je při každé dietě třeba sledovat, ale zároveň přesně ví, co jejich jídlo obsahuje, a to včetně množství použitých tuků, soli, cukru atd. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, oběd z domova je základ.
3. Je to zdravější
Nemusíte chtít ani zhubnout, stačí jen, zda vás zajímá, co konzumujete. U jídla z restaurace si nikdy nemůžete být zcela jisti, na čem jej kuchař dělal a co do něj dal. Ale když jste kuchařem vy, to je hned jiná!
4. Je to chutnější
Není svíčková, jako svíčková. Ne každý má v salátové zálivce rád kopr nebo česnek. Kuchaři v restauracích vaří podle sebe a podle toho, čím se zavděčí většinovému strávníkovi, ale vy máte jistě svoje preference. Pokud si budete obědy chystat doma, máte jistotu, že vždy dostanete přesně to, na co máte chuť a co vás uspokojí. Žádné vracení nebo ještě hůř, potupná konzumace něčeho, co váš jazyk zklamalo.
5. Ušetříte čas
Jasně, jíst ve spěchu se nemá, ale jsou dny, kdy víte, že toho máte v práci opravdu hodně a nechcete kvůli tomu zbytečně zůstávat přes čas. V takové situaci je připravený oběd, z domova, který jen ohřejete a sníte v kancelářské kuchyně, rozhodně lepší volba, než hodinový pochod s kolegy do restaurace, kdy se pořád na někoho čeká a celé se to vleče.
6. Dozvíte se drby
Dobře, ty se dozvíte i na vycházkovém obědě, na ten ale většinou chodíte se svými nejbližšími spolupracovníky. Během oběda ve sdílené kuchyňce se potkáte i s kolegy z jiných oddělení a můžete nepozorovaně odposlechnout, co se ve firmě vlastně děje. A hned je ten oběd peprnější!
Snad jsme vás už přesvědčili, že chystat si obědy doma je dobré. Pokud vás tedy zajímá ještě nějaká inspirace, co si připravit, aby se to dalo snadno přenášet, lehce ohřát a jíst třeba i víc než jeden den, inspirujte se přiloženými recepty.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé