Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesné vločky chutnají velmi dobře a jejich použití je univerzální, dají se připravovat nasladko i naslano, používat k zahušťování polévek, přidávat do karbanátků. Jsou skvělé do moučníků i lívanců. A také výborné do granoly nebo domácích müsli tyčinek.

Co dobrého z ovesných vloček

Nejčastěji ovesné vločky používáme na přípravu chutných a rychlých snídaňových kaší a můžeme si z nich připravit skvělou domácí granolu. Příprava je snadná, stejně tak použití. Do granoly kromě ovesných vloček využijeme různé druhy sušeného ovoce, ořechů a semínek. Další oblíbenou pochoutkou jsou různé müsli tyčinky.

Co patří do müsli tyčinek

Müsli tyčinky se dají samozřejmě koupit a ty nejobyčejnější jsou levné. Ale do těch domácích si dáme, co sami chceme, obsahují pouze suroviny, které nám nejlépe vyhovují a chutnají. Patří do nich především oříšky, semínka, sušené ovoce, podobně jako do granoly. Můžeme si připravit dokonce populární tyčinky proteinové. A naše tyčinky nemusí obsahovat ani cukr.

Jak připravit domácí müsli tyčinky

Müsli tyčinky můžete buď upéct nebo jen usušit, jak ukazuje recept na podzimní variantu tyčinek. Častěji se připravují pečené varianty, vyzkoušejte je např. podle našeho receptu na "výborné domácí müsli tyčinky" (viz recept níže) :
  1. Potřebujete 1 hrnek (0,5 l) jemných ovesných vloček, půl hrnku sušených švestek, půl hrnku vlašských ořechů, hrst rozinek, 1 banán (ideálně zralejší), hrst plátků mandlí, 30 g medu, 30 g oleje.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo, smíchejte s ovesnými vločkami a vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C je nechte 10 minut opéct. Během pečení je promíchejte.
  3. Sušené švestky a rozinky nasekejte, přidejte mandle, nakrájený banán, dále směs z trouby, olej a med. Vše dobře promíchejte. 
  4. Směs rozložte na plech (s pečicím papírem) a rukama dobře "udusejte".
  5. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu cca 15 minut dozlatova. Ke konci buďte opatrní, aby se povrch nespálil. 
  6. Plát nakrájejte na tyčinky až po vychladnutí. Uchovávejte v uzavřené nádobě

Pokud vás zajímá ještě více podrobnější inspirace, podívejte se do dalšího článku o müsli tyčinkách.

Skvělé na výlet i do školy

Na rozdíl od granoly müsli tyčinky pěkně drží tvar a jsou výbornou a jednoduchou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Jsou trvanlivé, ale potřebují být uložené v suchu a chladnu, nejlépe v uzavřených nádobách. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více