Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaro máme v plném proudu. Příroda se probouzí ze zimního spánku a odpočinku, prodlužují se dny a otepluje se. Je to návrat k počátku života, oslava přírody, plodnosti a hojnosti země.

Tak pojďme slavit, je čas se radovat a zářit. A začněme úklidem. Nejen ve svém obydlí, ale také ve svém těle, neboť dvakrát do roka (na jaře a na podzim) je přirozeně připravené na očistu. Je tu šance, jak udělat změnu, začít s něčím novým bez násilí - anebo velmi snadno znovu nastolit zdraví a pohodu. Zkrátka jaro je příhodná doba, kdy stačí tělu jen trochu pomoci a matka příroda zařídí zbytek!

1/ Odlehčete jídelníček – minimálně na týden odstraňte z jídelníčku maso a uzeniny, mléčné výrobky a cukr.
Tip: maso můžete nahradit rybami, tofu, tempehem, sójovým masem.

2/ Volte vhodné sacharidy – pečivo vybírejte nejlépe z celozrnné mouky, která je připravena mletím celého obilného zrna (ať už žitného, pšeničného nebo jiného) včetně obalu a klíčku nebo vícezrnné, do jejichž těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita – luštěniny nebo olejniny

Tip: žito obsahuje zhruba o polovinu lepku méně, proto jej na dobu očisty zařaďte v převaze do jídelníčku, upřednostněte přílohy, jako jsou rýže, proso, kukuřice, pohanka, jáhly, amarant, quinoa, brambory.

3/ Navyšte konzumaci zeleniny, luštěnin a ovoce - vláknina, kterou obsahují, zapůsobí jako kartáč na naše střeva, vyčistí je od nečistot a zároveň vitamíny pomohou imunitě.

Tip:  zelí ve všech podobách, které má pročišťující účinky a zároveň je bohatým zdrojem vitamínu C, zelný salát vám udělá určitě dobře jak na střeva, tak na jarní únavu.

4/ Popíjejte zdravě  - v průběhu celého dne - nejlépe  čistou vodu nebo vodu ochucenou čerstvou šťávou z citrónu a klidně s lístky máty. Zařaďte do pitného režimu čaje - mátový, kopřivový, heřmánkový čaj anebo směs bylinek pro očistu.

Tip: ráno na lačno vypijte sklenici teplé vody se šťávou s ½ citrónu na pročištění detoxikaci jater a žlučníku.

5/ Podpořte játra – orgán jara – játra se v tomto období nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy- zelené listy špenátu, mangoldu, salátů, kapusty a probouzejících se divokých listů.

Současně odstraňte minimálně na tři týdny - alkohol včetně vína a piva, fast food, GMO potraviny, cukr, chemická aditiva v potravinách, umělá sladidla, pasterované mléčné výrobky, bílou mouku, veškeré polotovary, uzeniny a živočišné tuky - tradice masopustu má velmi hluboký smysl.

Tip: zařaďte ostropestřec mariánský - podporuje regeneraci buněk a podporuje normální funkci jater.

6/ Hurá do přírody -  vyměňte tělocvičnu za kolo, brusle nebo jen choďte na procházky do lesa, užívejte si jarního sluníčka a teplejšího ovzduší. Díky chození pěšky si můžeme dopřát chvilku sami pro sebe, která nám prospěje v každodenním boji proti stresu.

Tip: pohybem se vám díky vyplavení serotoninu zlepší nálada, podpořte ji také tím, že nezapomenete na úsměv - má řadu pozitivních vlivů na naše tělo i duši.  

7/ Plánujte – štěstí přeje připraveným - vdechněte jarní větřík i svým plánům, oprašte předsevzetí a naplánujte si, co je možné zvládnout do léta, podzimu i zimy.

Tip: jaro je ve znamení všeho nového, vzpomeňte si, co již dlouho odkládáte a zařaďte to do svého nového života - jedna novinka do roka, proč ne z jara?

Ideální doba pro dodržování těchto zásad je 6 týdnů, ale zkuste vytrvat alespoň 14 dnů a uvidíte, že se budete cítit výborně!

Vyzkoušejte lehké jarní recepty:

Slunečnicový chléb s tvarohem a koprem

Suroviny:
100 g jemného tvarohu (žervé nebo lučiny)
50 g taveného sýra (bez příchuti)
100 g másla
sůl
kopr
Celozrnný žitný chléb z řady Fit den, značky Penam

Postup:
Jemný tvaroh utřeme s taveným sýrem, změklým máslem a trochou soli. Potom zlehka vmícháme nadrobno nasekaný čerstvý kopr a mažeme na plátky chleba.

 

Slunečnicový chléb s lehkou zeleninovou pomazánkou

Suroviny:

Celozrnný Fit chléb z řady Fit den, značky Penam
1 větší mrkev
kousek celeru (poměr mrkev, celer 1:1)
cca 2 lžíce light majonézy
sůl
mletý bílý pepř

Postup:
Mrkev a celer najemno nastrouháme a promícháme s majonézou. Majonézu přidáváme postupně a jen tolik, aby se zelenina spojila ve vláčnou pomazánku, poté osolíme a opepříme, naneseme na připravené plátky chleba .

TIP: celer hned po nastrouhání promícháme s majonézou, aby nezhnědl, popř. ho pokapeme citronovou šťávou.

 

Krém z červené čočky na Kornovém chlebu

Suroviny:
200 g červené čočky
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku + na dochucení
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle
kůra z jednoho citronu + šťáva podle chuti
15 cherry rajčátek
2 hrsti čerstvé bazalky
1,5 lžičky mořské soli
Šestizrnný chléb z řady Fit den, značky Penam

Postup:
Červenou čočku na cedníku několikrát propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Na oleji orestujeme cibuli a utřený česnek. Po chvilce přidáme mrkev a nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujeme. Poté přidáme okapanou červenou čočku a celé opékáme asi 5 minut. Občas promícháme a dle potřeby přidáváme trochu olivového oleje, aby se čočka nepřipalovala. Celou směs pak zalijeme vroucí vodou a přiklopíme. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 15-20 minut. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání by měla získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování. Dochutíme solí a necháme vychladnout, aby pomazánka ztuhla. Na závěr do pomazánky zamícháme trošku olivového oleje (pomazánka bude krásně krémová), najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl, utřený česnek (podle chuti). Připravenou pomazánku natíráme na plátky chleba.

Více receptů a tipů na www.zatocteskily.cz

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více