Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny
28. 9. 2023 Vaření
Dýně se po letech opět stala hitem českých kuchyní. Kromě polévky z ní našinci vytváří i spoustu dalších skvělých pokrmů. Stále jsme ovšem neobjevili všechny možnosti zpracování, které nám například odrůda Hokkaido nabízí. Zkusili jste třeba chutné dýňové máslo?
Víc než jen kompot
Mnoho z nás si dýni pamatuje pouze z kompotu, který zavařovaly naše babičky, což je ovšem velká škoda. Dýně totiž nabízí nejen mnoho vitamínů a možnost použití jako dekorace na Halloween či do podzimních výzdob. Především se z ní totiž dají vytvořit skvělé pokrmy s výbornou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Možnosti využití i skladování
Kromě dnes již celkem rozšířené polévky můžeme v jídelníčku některých českých domácností najít i dýňové zelí, rizoto, muffiny, perník, pomazánku či noky. Málokdo ovšem ví, že se z dýně Hokkaido snadno udělá i skvělé máslo, které, doplněné o vanilku a skořici, budou milovat i vaše děti. A zároveň tohle "máslo" může fungovat i jako veganská alternativa másla klasického.
Navíc dýňové máslo lze i dobře skladovat. V lednici vydrží týden, v mrazáku až rok. Rozhodně ho ovšem musíte uchovávat v chladu.
Kam s ním
Máslo můžete použít například k natírání na vafle či opečený toustový chléb, lze ho vmíchat do řeckého jogurtu, ovesné kaše či zmrzliny. Výborná jsou i jablka, namáčená do másla nebo muffiny jím potřené.
Dýňové máslo
Na přípravu skvělého másla budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 50 g hnědého cukru, 150 ml jablečného džusu, 75 ml javorového sirupu, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, špetku soli a vodu
Jak na to?
- Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a rozřezejte na menší kousky. Opečte je v troubě, předehřáté na 180 stupňů, na plechu s pečícím papírem. Stačit bude zhruba 50 minut. Opečenou dýni rozmixujte s cukrem, aby z ní vzniklo pyré. Pokud je husté, přidejte vodu.
- Do hrnce dejte pyré, jablečný džus, javorový sirup, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, vanilkový extrakt a sůl. Za občasného míchání povařte.
- Až začne máslo „prskat“, přiklopte hrnec pokličkou, snižte teplotu na nejnižší stupeň a za občasného míchání vařte asi 30-40 minut.
- Ve chvíli, kdy máslo začne houstnout a získá tmavší barvu, odstavte hrnec z plotny a přilijte citronovou šťávu a zamíchejte.
- Máslo nalijte do sklenic a po zchladnutí umístěte do lednice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Dýňová omáčka udělá z obyčejných těstovin luxusní jídlo. Zjemněná smetanou a s parmazánem chutná božsky