Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici
4. 10. 2023 Vaření
Jablka a závin jsou pro podzim v české kuchyni velmi typické. Jak na nejlepší jablečný závin? Variant tohoto dezertu je hned několik. Přichystejte si lahodný moučník se šťavnatou náplní.
Který jablečný závin je nejlepší
Jablečné záviny patří mezi naše tradiční dezerty a jejich variant je tak mnoho. Můžeme si připravit jednoduchý závin z koupeného listového těsta a je tak hotový během čtvrthodiny - jen dát do trouby.
Listové těsto se dá přichystat i doma, i když je značně pracné. Na přípravu závinu musí být studené, aby dobře lístkovalo. Variantou je i falešné listové těsto, které krásně lístkuje. Mezi další možnosti, jak si přichystat dobrý jablečný závin, je ten z křehkého těsta, které také potěší lecjaký mlsný jazýček. Může se ale jednat i o závin kynutý, a mezi klasické patří pochopitelně závin z taženého těsta.
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat jablečnou náplň do závinu
Na závin se hodí jablka s výraznou, mírně kyselou chutí. Oblíbenou odrůdou je třeba Šampion, Granny Smith, ale třeba máte nějakou jinou osvědčenou. Ještě lepší chuť budou mít, když je po nastrouhání na plátky mírně posypeme cukrem (krupicí, ale třeba i třtinovým) a skořicí a necháme je tak pár minut. Pokud máme sladší jablka, můžeme je dokyselit troškou citronové šťávy, případně přidat citronovou kůru.
Do náplně se také hodí hrozinky. Lepší jsou předem namočené v rumu. Když ale pospícháme, můžeme je jen propláchnout horkou vodou. V obou případech se navlhčí, a pak budou chutnější.
Do závinu se pak přidávají také namleté nebo pokrájené vlašské ořechy. Variantou je také strouhaný kokos nebo mleté piškoty, které třeba příliš vodnatou náplň hezky zahustí.
Co vylepší závin s jablky
Spousta variant, spousta chutí. Stačí si mezi nimi vybrat, protože každá je výborná díky něčemu jinému.
Aby náplň neprosakovala, je třeba pod ní dát něco, co pohltí nadbytečnou vlhkost. Čím tedy posypat rozválené těsto? Hodí se již zmíněné mleté piškoty, dále ořechová mouka, pražený kokos, ale i strouhanka. Vynikající je nastrouhaný tvrdý perník.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak na nadýchaný jablečný závin bez kynutí
Na přípravu jedné šišky budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mléka, 1 lžíci cukru krupice a 10 g kvasnic. Na náplň: strouhanku, 2 velká jablka, skořici, cukr krupici, velkou hrst rozinek naložených v rumu, velkou hrst nasekaných ořechů. Na dokončení: 1 vejce a mleté ořechy
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozinky sceďte a nechte okapat. Do mísy nasypte mouku a vanilkový cukr. Máslo nastrouhejte nahrubo. Do hrnečku nalijte vlahé mléko, přidejte cukr krupici a rozdrobte kvasnice. Promíchejte. Vše nalijte do mísy. Rozklepněte do ní také vejce a vše zpracujte do těsta. Z takto připraveného těsta udělejte kouli.
Kouli rozválejte na obdélník a posypte ho strouhankou. Přeneste ho na pečicí papír. Jablka oloupejte a nastrouhejte na plátky. Rozložte je podél dlouhé strany. Posypte je skořicí, slitými rozinkami a namletými ořechy. Znovu můžete dát i strouhanku. Závin srolujte opatrně, a po celé délce jej lehce pomačkejte, abyste vytlačili vzduch. Konce uzavřete.
Závin potřete rozšlehaným vejcem a můžete i posypat namletými ořechy. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 35 minut. Závin nechte vychladnout, můžete ho ještě poprášit moučkovým cukrem a nakrájet. Pokud byste chtěli mít závin s naznačenými řezy, inspirujte se tímto tipem.
Náš tip: Připravte si závin z listového těsta podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Skořicový štrúdl podle videonávodu skvěle chutná a lahodí oku
7 důvodů, proč dávat dětem jablka plus tipy na netradiční recepty: Už jste zkusili jablečnou nutellu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jablek 2023: Velký přehled sadů, kde si můžete natrhat jablka do zásoby. Kilo vyjde už na 10 Kč
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu