Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
7. 11. 2023 Vaření
Dostali jste chuť na něco dobrého k odpolední kávě? Hrnkové koláče nikdy nezklamou protože jsou jednoduché na přípravu. Hrnkový drobenkový koláč s určitě potěší vaše chuťové buňky.
Hrnkové koláče
Pečení sladkých dezertů vyžaduje přesnost. Ti zkušení už vědí, že jde především o vzájemné poměry surovin. Proto je možné péct i podle hrníčkových receptů. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené. Kdo by se chtěl zbytečně odvažovat s ingrediencemi, když to jde mnohem snáz? Stačí hrnek (obvykle 250ml), velká lžíce a malá lžička.
Mohlo by vás zajímat
Drobenkové koláče
Drobenka je podobně oblíbená jako hrníčkové recepty. Její popularita spočívá nejen v jednoduché přípravě, možné proměnlivosti surovin, ale hlavně ve výborné chuti. Tady z drobenky máme dokonce celý koláč, který určitě rychle zmizí z talíře!
Drobenkový koláč má náplň. Většinou to bývá tvarohová, ale můžeme si ji přichystat makovou nebo povidlovou. Drobenka v níže uvedeném receptu není jen z mouky, cukru a másla, ale ještě v ní jsou žloutky a navíc voní skořicí.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Na přípravu tohoto drobenkového koláče si připravte: na těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, ¾ hrnku cukru moučka, 250 g másla nebo Hery, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ½ lžičky mleté skořice. Dále: 2 lžíce mandlových lupínků. Na náplň: 500 g povidel, cukr, vanilkový cukr, mletá skořice a 1 lžíce rumu.
Jak na to? Tuk nakrájejte na menší kostky. Do mísy nasypte obě mouky, cukry, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte, přidejte tuk, žloutky a vytvořte drobenku. Jednu třetiny z připravené drobenky dejte stranou a přimíchejte do ní mandle.
Troubu předehřejte na 190-200 °C. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem, nasypejte na něj dvě třetiny drobenkové směsi a upěchujte ji (třeba válečkem). Povidla dejte do mističky, promíchejte je se skořicí, rumem a oběma cukry. Ochucená povidla dejte na drobenkové těsto a rovnoměrně rozetřete. Na to dejte zbytek drobenky ochucené mandlemi, plech vložte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba půl hodiny. Koláč je třeba nechat úplně vychladnout. Je totiž hodně křehký a rozpadal by se.
Náš tip: Připravte si hrnkový koláč (třeba s ovocem) podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 14 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 18 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jednoduché a rychlé kouzlení s kukuřičnými lupínky. Jako karamelové hrudky nebo hromádky nemají chybu