Co se jedlo v dobách Sámovy říše? Kaše se mastila lněným olejem, maso bylo na talíři každý den a výjimkou nebyl ani kůň
5. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Sámova říše byla prvním historicky doloženým stáním útvarem na našem území. Francký kupec Sámo sjednotil v 7. století slovanské kmeny k obraně proti útočícím Avarům a později i Frankům. Co víme o běžném životě našich předků v Sámově říši? Jak žili a co jedli?
Sámo známý i neznámý
O Sámovi, kterého si Slované v 7. století zvolili svým králem, a o jeho době máme jen kusé informace. Zřejmě postupně sjednotil a ovládl slovanské kmeny na území dnešních Čech a Moravy, na severozápadě Německa a části Chorvatska a Slovinska. Po vyhnání loupeživých Avarů z jihu Moravy odrazil útok franckých vojsk a zvítězil nad nimi roku 631 v bitvě u Wogastisburgu (o tom, kde Wogastisburg doopravdy byl, se dodnes archeologové dohadují).
Mohlo by vás zajímat
Čtvercové chýše v malých vesnicích
Nás ale víc než jeho vojenské úspěchy zajímá všední život obyvatel této říše a to, co měli na talíři. Slovanské zvyky se tu totiž mísily s těmi, které si s sebou přinesla Sámova družina.
Lidé tehdy žili v malých vesnicích, které čítaly maximálně deset domů, tedy spíš chýší. Domácnost starých Slovanů, to byla čtvercová dřevěná chýše zakrytá rákosovými doškami, podlaha byla jen z udusané hlíny. Uvnitř bylo většinou otevřeně ohniště, někdy z kamenů postavené pece. Tam se pekly placky a vařily kaše.
Mohlo by vás zajímat
Bez kaše to nešlo
Uvádí se, že Slované byli velkými jedlíky kaší. Zrnka obilí se rozdrtila nebo umlela mezi dvěma kulatými kameny a dala vařit do vody nebo mléka v kotlíku nad ohništěm. Kaše nasladko se doplňovaly lesním ovocem a ochucovaly medem.
Slané kaše se připravovaly také z obilí, častěji však z hrachu, čočky nebo jiných luštěnin.
Mastilo se máslem a překvapivě olejem, který se lisoval ze semínek lnu a konopí. Na placky nebo na chleba se mazal tvaroh ochucený kmínem a cibulí.
Mohlo by vás zajímat
Maso měli každý den všichni
Zajímavé je, že nejstarší Slované zřejmě jedli mnohem častěji maso, než jejich potomci ve středověku. Byli totiž docela zdatní zemědělci a chovali skot, prasata, ovce, kozy a koně.
Slovo „chovat“ je ovšem trochu nadnesené, protože zvířata volně pobíhala a jedla, co našla. Maso bylo tedy naprosto běžnou součástí jídelníčku, obyčejní lidé ho snědli tolik, co bohatší vládnoucí vrstva. Rozdíl snad byl jenom v tom, že Sámo a jeho spolupracovníci preferovali zvěřinu a dopřávali si složitější úpravy masa.
Maso bylo libové, protože se konzumovalo mladé. Bylo totiž zvykem porážet hovězí i vepřové do dvou let stáří. Většinou se peklo na ohni, ale také v popelu, nebo se vařilo. Ceněné byly vnitřnosti a morek z kostí. Na východě Sámovy říše se běžně jedlo koňské maso.
Mohlo by vás zajímat
Co se pilo?
Nejvíce voda z potoků a studánek. Muži si dopřávali pivo nebo medovinu, východní Slované dávali přednost kvasu. Jde o fermentovaný pěnivý a jen mírně alkoholický nápoj připravený ze staršího kváskového žitného chleba.
Zapomenout nesmíme ani na mléko, i když ho na pití moc nezbývalo. Využívalo se především na výrobu másla a tvarohu. Východní Slované pak měli v oblibě mléko kobylí, ze kterého vyráběli kvašený nápoj kumys.
Náš tip: Chcete vyzkoušet nějaký pokrm, který připravovali už staří Slované? Připravte si hrachovou kaši podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
leslefts.blogspot.com: Food in Frankish laws
magazinuni.cz: Magdalena Beranová – naši Slované byli jedlíci kaší
dotyk.cz: Jak jedli staří Slované: Překvapivě dobře. Byli rafinovaní a vybíraví labužníci
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek
Jak udělat domácí tvaroh. Oblíbené recepty nám poradí s jeho přípravou v domácích podmínkách
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na Moravě v době příchodu Cyrila a Metoděje? Hospodyňky připravovaly kaše z luštěnin a chleba „solily“ popelem
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů