Holka u plotny radí: Bleskové svatomartinské rohlíčky voní ořechy a rumem. Na stole jsou do hodinky
9. 11. 2023 Vaření
Svatomartinské posvícení je za dveřmi a sladké křehké rohlíčky k němu dozajista patří. Pokud spěcháte nebo si na kynuté pečivo netroufáte, můžete udělat rohlíčky i jinak. Jednoduše, rychle a taky chutně!
Svatomartinské rohlíčky v historii
Jak už jsme psali dříve a jak ví každá zkušená hospodyňka, ke svatému Martinovi, respektive ke svatomartinskému posvícení patří kromě pečené husy svatomartinské rohlíčky. Sladké křehké pečivo má připomínat podkovy bílého koně známého světce, na kterém by podle pověstí měl svatý Martin každý rok přinášet první sněhové vločky.
Svatomartinské rohlíčky se dříve dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci. Tvar měl kromě koňských podkov připomínat i rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo.
Tradičně se rohlíčky připravovaly a stále připravují z kynutého těsta. Nadýchané kynuté rohlíčky nedávno na svém facebookovém účtu ukázala třeba moderátorka Laďka Něrgešová. O rohlíčcích z nekynutého těsta jsme pro změnu psali nedávno zde. Dnes ale máme nabídku rohlíčků, které zvládne i naprostý začátečník, nebo ten, kdo chce něco upéct rychle a spěchá.
Rohlíčky z listového těsta jsou neskutečně rychlé na přípravu, s vláčnou ořechovou náplní provoněnou vanilkou a rumem pak chutnají fantasticky. Tak honí-li vás čas a mlsná, určitě je vyzkoušejte.
Mohlo by vás zajímat
Bleskové svatomartinské rohlíčky
Na rohlíčky budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, trochu skořice a vanilky, 100 ml horkého mléka, cukr a rum dle potřeby.
Jak na to? Listové těsto nakrájejte na trojúhelníky. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Mleté ořechy přelijte vroucím mlékem, přidejte dle chuti cukr a trochu skořice a vanilky. Nádivku dochuťte rumem tak, aby byla stále dostatečně hustá.
Podle potřeby ji lze naředit trochou mléka, nebo zahustit strouhanými piškoty či ořechy.
Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je. Trojúhelníky těsta naplňte nádivkou a zaviňte jako rohlíčky. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte plátky mandlí. Pečte zprudka v rozehřáté troubě, dokud rohlíčky nezezlátnou.
Hotové nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta bez kynutí: S ořechovou náplní chutnají výtečně
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů