Čočkový salát s citronovým dresingem může pomoci zahnat kocovinu. Obsahuje totiž látky, které si umí s alkoholem poradit
28. 12. 2023 Vaření
Přivítání nového roku s sebou přináší i několik nepříjemností. Jednou z těch největších bývá kocovina, která se ozve po bujarých silvestrovských oslavách. Existuje však několik osvědčených receptů, jak se s dozvuky party v poslední den v roce vypořádat.
Čočka jako skvělý pomocník
Ke skvělým „životabudičům“ z kocoviny patří čočka. Je to hlavně díky jejímu vysokému obsahu bílkovin, které jsou nezbytné pro regeneraci organismu včetně jater, jež mohou být po nadměrném pití alkoholu „unavené“. Kromě toho čočka poskytuje složité sacharidy, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je užitečné, protože konzumace alkoholu často vede k jejím výkyvům.
Mohlo by vás zajímat
Zatočte s kocovinou
Dalším důležitým prvkem v boji s kocovinou je vláknina obsažená v čočce. Podporuje totiž trávení a může pomoci překonat některé problémy se žaludkem, spojené s kocovinou. Navíc, čočka je zdrojem důležitých minerálů, jako je draslík, který může být z těla vyloučen diuretickým účinkem alkoholu, a vitaminů skupiny B, které jsou klíčové pro metabolismus.
Hydratace je také významným aspektem při „léčbě“ kocoviny, a protože jídla jako polévka z čočky obsahují hodně vody, mohou pomoci doplnit tekutiny ztracené dehydratačním účinkem alkoholu. Navíc je čočka lehká na žaludek a snadno stravitelná, což pomůže těm, kteří po konzumaci alkoholu nemají chuť k jídlu.
Salát jako záchrana
Čočka ovšem nemusí být podávána pouze klasicky s vejcem nebo párkem či ve formě polévky, ale můžete si z ní udělat i výborný salát. Pokud k němu navíc přidáte citronový dresing, měly by se účinky proti kocovině násobit.
Citrony jsou totiž bohatým zdrojem vitaminu C, který je důležitý pro posílení imunitního systému oslabeného alkoholem. Citronová šťáva také obsahuje přírodní cukry, které mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi po pití alkoholu.
Čočkový salát s citronovým dresingem
Na přípravu „vyprošťovacího“ salátu budete potřebovat: 250 g zelené čočky, 1 střední cibuli, 1 mrkev, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, hrst čerstvého koriandru, sůl a pepř. Na dresing: šťávu z jednoho velkého citronu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku medu.
Jak na to?
- Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodou a nechte ji přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji společně s bobkovými listy uvařte v mírně osolené vodě podle návodu na obalu, dokud není měkká, ale stále drží tvar. Poté ji sceďte a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev nastrouhejte, česnek můžete buď rozmačkat nebo ho nakrájet na drobné plátky. Vše vložte do mísy a přidejte nasekaný koriandr.
- V malé misce si připravte citronový dresing. Smíchejte šťávu z citronu, olivový olej, dijonskou hořčici, med, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Jakmile je čočka vychladlá, přidejte ji do mísy se zeleninou.
- Přelijte čočku a zeleninu připraveným citronovým dresingem a důkladně promíchejte.
- Před podáváním nechte salát chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.
Náš tip: Když už budete mít uvařenou čočku, můžete si ji podle našeho videoreceptu připravit také klasicky na kyselo:
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé chlebíčky pro návštěvy: Stačí mít doma máslo a vajíčka, další ingredience pak podle fantazie a výsledek chutná úžasně
Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu: Skvěle dochutí maso nebo saláty, chuťově ozvláštní polévky, přitom ji snadno připravíte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma