Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslavit Zelený čtvrtek nejen tím, že si dáme třeba špenát, ale i zeleným pivem se stalo v posledních letech pro některé celkem příjemnou tradicí. Se zeleným pivem přichází na Velikonoce spousta pivovarů. Co ale jinak zlatavému moku dodává pro něj netypickou barvu?

Proč se pije zelené pivo?

Při zmínce o zeleném pivu si možná někteří vybaví slavný drink českých putyk známý jako magická oko, jímž se nazývá trochu zvláštní kombinace piva s panákem peprmintového likéru zelená.

V případě zeleného piva ale chuť či vůni máty neucítíte a pivo je ještě ke všemu zelené celé. Zelené pivo se navíc nedobarvuje v půllitru, ale rovnou se tak vaří, a to právě na jaře na Velikonoce.

Jaký je původ zeleného piva?

Smaragdově zbarvený nápoj bývá v mnoha hospodách na čepu při příležitosti Zeleného čtvrtku, což je pátý den  předvelikonočního Pašijového týdne a pro školáky první den velikonočních prázdnin.

I když je zvykem si v tento den dávat něco zeleného, se zelenou barvou neměl původně vůbec nic společného. V němčině se mu totiž říkalo Greindonnerstag, což znamená lkavý čtvrtek a teprve přesmyčkou z toho vznikl zelený čtvrtek.

Zelená jídla na Zelený čtvrtek jsou tak vlastně jen lidovým zvykem a ani zelené pivo nemá moc opodstatnění. Přesto se tento zvyk ujal.

Zelené pivo nejen ze Starobrna

Vůbec první zelené pivo na světě prý uvařil Američan dr. Thomas Curtin v roce 1914 v New Yorku. U nás tradice zeleného piva sahá do roku 2006, kdy s ním poprvé přišel pivovar Starobrno.

„Zelené pivo je nejslavnějším pivním speciálem v historii pivovaru. Na tuto dlouhou tradici jsme velmi pyšní. Zájem o ně neklesá a my jsme rádi, že přispíváme k dobré náladě, správné sváteční atmosféře a sounáležitosti lidí. A to nejen v Brně, i když víme, že v našem městě zelené pivo boduje nejvíc,“ řekla pro Toprecepty.cz ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková. 

Které pivovary vaří zelené pivo?

Ke Starobrnu se postupně přidávaly další pivovary, z nichž některé své zelené speciály prodávají již před Velikonocemi. Jedním z nich je třeba pivovar Litovel s jejich hlavně na Moravě oblíbenou „jedenáctkou“ s chutí bylin, citrusů a skořice, která se jmenuje Zelený Patrik.

Svým názvem sice odkazuje k již proběhlému největšímu irskému svátku, u nás je ale tahle jedenáctka spíš vnímána jako velikonoční pivo. „Zelený Patrik patřil v loňském roce mezi naše nejúspěšnější piva v rámci programu Sládkův Tip, proto ho přinášíme i letos,“ říká obchodní ředitel Pivovarů CZ Group Tomáš Konečný.

Již 14 let vaří zelené pivo také v jihlavském pivovaru Ježek. „Základ našeho Velikonočního Krasličáku je silné pivo, které se v závěrečných fázích výroby obarvuje originálním zeleným sirupem. Ten kromě barviva obsahuje také bylinný extrakt. Chuť piva je tedy ve výsledku spíše nasládlá, bylinná a vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu až dezertní. Výsledná barva je samozřejmě zelená, barva života, klidu a harmonie,“ řekl Topreceptům výrobní ředitel pivovaru Richard Procházka.

Jak se barví zelené pivo?

V současnosti vaří zelené pivo mnohem víc pivovarů, přičemž každé má trochu jinou chuť. I když některé dosahují výraznější zelené barvy pomocí barviva, většina z nich už dnes sází na přírodní ingredience. Používají třeba kombinace různých bylinek (oblíbená je třeba kopřiva, máta nebo koriandr), které jim dodávají nejen zelenou barvu, ale i specifickou chuť. 

To je třeba i případ pivovaru Kojetín, jak Topreceptům potvrdil sládek Jiří Čejka: „V Měšťanském pivovaru Kojetín vyrábíme ku příležitosti Velikonoc, potažmo Zeleného čtvrtku, zelený ležák s obsahem 12% extraktu původní mladiny. Nazvaný je Zelenej. Základem je náš prémiový světlý ležák Rybář, který se ochucuje extraktem z kopřivy. Zelené barvy je tedy dosaženo přírodním rostlinným barvivem. Kopřiva se jemně projevuje i v aroma a v chuti.“

Specifickou chutí se může pochlubit i pivo Jarní zelené z třeboňského pivovaru Regent: „Už před mnoha lety jsme přemýšleli, jak obohatit náš sortiment a napadlo nás udělat originální zelené pivo. Hledali jsme proto, jaké suroviny spojené s jarem, přírodou a Třeboní můžeme použít. Nakonec jsme zvolili 5 bylinek a třeboňskou řasu chlorellu, které našemu jarnímu dodávají chuť bylinného čaje a slabý nádech vypuštěného rybníka. Konečná barva je docílená maximálně nízkou dávkou barviv,“ uvedl pro Toprecepty sládek Jaromír Čeleda

A jaké další pivovary nabízejí zelená piva?

  • Hubertus zelené – ležák z pivovaru Hubertus Kácov 
  • Pivo Jarní - Pivovar Primátor Náchod
  • Zelené 12 % z Kyjovského pivovaru
  • Rebel velikonoční z pivovaru Rebel v Havlíčkově brodě
  • Velikonoční zelený ležák - Minipivovar Rohan
  • Velikonoční speciál světlý ALE - Beskydský pivovárek
  • Velikonoční speciál 12 Zelené pivo - Poděbradský zdroj
  • Green DeAle 12% - Pivovar Máša Řevničov
  • Zelené pivo - Knížecí pivovar Moravská Třebová
  • Pivo Velikonoční se zeleným čajem - pivovar Psychovar Řevnice

Zdroje informací: 
Velikonoce.vira.cz: Zelený čtvrtek - proč je zelený
Wikipedia.org: Zelené pivo

Na fotografie zeleného piva z různých pivovarů i na způsob přípravy se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Zelený čtvrtek můžete oslavit i tímto vynikajícím špenátovým krémem s lososem, který připravíte podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více