Jak na tu nejlepší vajíčkovou pomazánku? Výraznou chuť jí dodá hořčice, barevnost medvědí česnek, petrželka či kopřivy
2. 4. 2024 Vaření
Zbylo vám po Velikonocích spousta vajíček a vy teď přemýšlíte, jak je co nejlépe spotřebovat? Vajíčková pomazánka je to nejrychlejší a nejchutnější řešení. Dá se připravit mnoha způsoby, ve vydatné i odlehčené verzi. Ale jak ji ochutit, aby byla naprosto skvělá?
Pomazánka aneb Co z vařených vajec z Velikonoc?
Vajíčková pomazánka je po Velikonocích jedním z nejpopulárnějších pokrmů a po velikonočním pondělí se podává na večeři snad všude. Však jde také obecně o jednu z nejoblíbenějších pomazánek vůbec, a to nejen po Velikonocích, kdy potřebujeme něco udělat s vykoledovanými vajíčky.
Pomazánka je asi nejméně pracným řešením, do kterého využijete i větší množství vajec a nebude ani vadit, když je každé z jiného zdroje a některá mohou být i převařená. Žlutozelená barva žloutku, která je pro taková vajíčka typická, se v pomazánce ztratí.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do vajíčkové pomazánky?
Natvrdo vařená vajíčka mají omezenou dobu trvanlivosti – pokud je máte jen v košíčku na stole, vydrží při pokojové teplotě přibližně 2-3 dny. Pokud byste nestíhali, můžete je dát do lednice, kde je lze uchovávat až 7 dní. I tak je ale lepší s přípravou pomazánky neotálet.
- Na vajíčkovou pomazánku je hlavně třeba oloupat a nakrájet vajíčka, nejlépe na co nejmenší kousky. Práci vám usnadní kráječ na vajíčka, vajíčka ale můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Chcete-li si s pomazánkou trochu vyhrát, můžete si oddělit bílky od žloutků, nakrájet bílky a žloutky zvlášť rozmačkat a pak smíchat se zbytkem.
- Aby se z nakrájených vajíček stala pomazánka, je potřeba přidat majonézu nebo nějaké jiné pojidlo. Chcete-li odlehčenější pomazánku, je možné majonézu nahradit tvarohem a jogurtem nebo kysanou smetanou.
- Lahodnější chuti dosáhnete pomocí pomazánkového másla nebo čerstvého sýra (použít lze tzv. cream cheese, sýr typu lučina nebo žervé). Vhodný je i tavený sýr. Dokonalé konzistence dosáhnete, když zvolíte smetanový sýr a přidáte k němu pár lžiček majonézy. Pro zjemnění chuti je možné sýr utřít i s máslem.
- Hotovou směs je pak nutné hlavně něčím dochutit. Tradiční ingrediencí bývá plnotučná hořčice – pro pikantnější chuť můžete použít tu dijonskou.
- Výraznější chuti dosáhnete, když do pomazánky vmícháte rozmačkané ančovičky nebo ančovičkovou pastu, které smícháte s utřenými žloutky. Ančovičky jsou totiž nositeli chuti umami, která zvýrazní chuť celé pomazánky. Přidat můžete i trochu česneku. Nemáte-li krásně žlutá vajíčka, dodá pomazánce barvu i špetka kurkumy.
- Vzhledem k tomu, že velikonoční vajíčková pomazánka je typickou jarní pomazánkou, sluší se ji trochu oživit čerstvými zelenými bylinkami. Nejvhodnější je pažitka, často se používá i petrželka. Klidně však do ní můžete přidat i kopr, moje babička třeba používala nasekané kopřivy nebo lístky medvědího česneku.
- Někdy se do pomazánky přidává rovněž nakrájená zelenina – taková pomazánka se pak nazývá spíš vajíčkovým salátem. Ten můžete vylepšit nakrájenou cibulkou (klasickou nebo jarní), kyselými okurkami nebo i kousky rajčátek nebo ředkviček.
- Základní recept na pomazánku: smíchejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná natvrdo vařená vejce (5 ks), přidejte 1 pomazánkové máslo, 1 nadrobno nasekanou oloupanou cibuli nebo šalotku, trochu másla a 1-2 lžičky hořčice. Dochuťte solí a případně pepřem a můžete hned podávat.
Náš tip: Vajíčkovou pomazánku si můžete udělat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ozdobně tvarovat vejce natvrdo? Video poradí, jak snadno zdobit plátky vajíček
Jak na uzení masa v domácích podmínkách. Vyžaduje to udírnu s teploměrem a dodržení několika zásad, aby výsledek byl perfektní
Jak dlouho vařit vejce natvrdo, naměkko či na hniličku? Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 8 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 12 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 12 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Vaječná tlačenka podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Dokonalou chuť jí dodá nálev s netradiční ingrediencí