Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
Zdroj: Wikimedia Commons, Jan Styka - Own work, Public Domain

Starověký tyran a despota, který své odpůrce i z řad rodiny nechal nemilosrdně zavraždit. Císař Nero se dožil pouhých jednatřiceti let, krátký život však maximálně naplnil, mimo jiné i dlouhými a extravagantními hostinami.

Kdo byl Nero

Žil v prvním století našeho letopočtu a na římský trůn usedl v necelých sedmnácti. Císař Nero v prvních letech své vlády respektoval poradní sbor a politika ho moc nezajímala. Pozvolna však omezil vliv poradců a začal odstraňovat své protivníky včetně vlastní matky Agrippiny.

Postupně se z něj však stal naprosto nevyzpytatelný diktátor. Psychiatři by dnes rozhodně diagnostikovali těžkou poruchu osobnosti. 

Pitky s přáteli a sex mezi chody

Obklopoval se přáteli, kteří neměli zrovna moc dobrou pověst, ačkoli pocházeli z urozených rodů. S nimi se pak v převlecích, aby ho nikdo nepoznal, vydával do římských krčem a nevěstinců. 

Říkalo se, že hubené nohy římského císaře Nera nemohou unést jeho obrovské břicho, které si plnil na proslulých dvanáctihodinových hostinách, které pořádal. Stejně jako běžní Římané konzumoval podávané pokrmy vleže. Mezi jednotlivými chody ale vyžadoval sex. Nepřekvapí tedy, že si pro hostiny vybíral často místa v blízkosti nevěstinců.

Maso plněné masem

A co se na hostinách podávalo? Samozřejmě maso, preferované bylo to vepřové. Krávy Římané chovali hlavně kvůli mléku, z kterého vyráběli sýry. Neservírovaly se však jen obyčejné pečeně. Zruční kuchaři z vepřovémo masa vyřezávali například tvary slepice nebo se vepříkovi plnilo břicho dalším masem a pak se teprve rožnil.

Pochoutkou byl plch. Malý hlodavec připomínající veverku kříženou s myší se považoval za delikatesu. Pekl se plněný pro změnu masem vepřovým.

V Římě, rozkládajícím se u řeky Tibery, byly na jídelníčku také čerstvé říční ryby a výjimkou pro bohaté nebyly ani mořské ryby a mořské plody.

Exotičtí ptáci i zelenina na talíři

Mezi lahůdky patřili také ptáci. Plameňáci, pávi, ale i papoušci se servírovali poměrně často, vyhledávaný byl jejich jazyk. Přílohou byl celozrnný chléb nebo placky, fazole, čočka a také hodně zeleniny. 

Nero měl údajně rád pórek, který byl ve starém Římě poměrně běžnou a napříč sociálními skupinami rozšířenou zeleninou. 

Zapomenout nesmíme na dezerty. Kromě čerstvého ovoce to byly například sladké placky podobné našim palačinkách pokapané medem nebo smažené datle s medem.

Jídlo jako zbraň

Císař Nero postupně vyvraždil svou rodinu včetně tří manželek. S věkem narůstal jeho sadismus. Oblíbenou vražednou metodou bylo nasypání jedu do jídla. Není překvapením, že císařovy excesy nebyly v senátu oblíbené a že se proti němu uskutečnilo několik povstání.

Nero zemřel v pouhých jednatřiceti letech. Krátce poté, co byl prohlášen za nepřítele lidu, chtěl uprchnout do Egypta. To se mu už nepodařilo a oficiální popravě unikl sebevraždou - v roce 68 se bodl do krku.

Náš tip: Staří Římané včetně císaře Nera měli rádi sladké placky. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu palačinky s džemem.

Zdroje informací:

theguardian.com: Famous foodies: Emperor Nero

nytimes.com: Food News: Rich Man's Asparagus; Emperor Nero Was an Ardent Fan of the Leek 

getty.edu: What Did Ancient Romans Eat?

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více