Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
Zdroj: Toprecepty

Pažitka patří k oblíbeným jarním bylinám a má i spoustu možností využití. Pokud vám již raší na zahrádce nebo v truhlíku či květináči a vy přemýšlíte, kam ji použít, zkuste třeba klasickou pažitkovou omáčku. Báječně chutná s hovězím masem a knedlíkem, ale i s bramborem a vajíčkem.

Klasické české omáčky

Různými druhy omáček je náš národ vyhlášený. Dalo se by se říct, že jsou základem české kuchyně a vlastně i takovým specifikem, aspoň v podobě, v jaké se u nás podávají, tedy s knedlíkem nebo vařeným bramborem a plátkem vařeného, případně pečeného masa. Tradičních českých omáček existuje celá řada, liší se jen ingrediencemi, které je dochucují.

Do klasického jíškového základu s vývarem nebo vodou se dávají rajčata, kopr, křen, mletá paprika, kyselé okurky nebo houby a vše pak obvykle završí smetana, která omáčce dodává lahodnou chuť a krémovou konzistenci. K oblíbeným omáčkám patří rovněž ta pažitková, která přímo zavání jarem.

Kam se hodí pažitka?

Pažitka neboli šnytlík je jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek. Jde o dokonalou rostlinku, která dokáže vylepšit mnoho pokrmů. Dodá jim příjemnou chuť a vůni cibule, je ale jemnější, takže nevadí ani dětem. Navíc se báječně hodí na ozdobu různých jídel, stačí jí třeba jen posypat brambory a hned vypadají na talíři mnohem lépe a svěžeji.

Pažitku ovšem používáme nejen na ozdobu, ale i do pomazánek, polévek, salátů, dipů nebo právě do této omáčky, kterou připravovali s oblibou již naši dávní předkové.

Jak na dokonalou pažitkovou omáčku?

Příprava pažitkové omáčky je poměrně snadná, to hlavní, co potřebujete, je omáčkový základ, který připravíte z jíšky a vývaru

  • Jíšku uděláte jednoduše z hladké mouky a tuku – nejlepší je máslo, díky němuž bude mít omáčka lahodnou chuť. Na světlé smetanové omáčky se používá světlá jíška, tedy ta, která je osmažená jen lehce. 
  • Jíšku je pak nejlepší naředit vývarem, aby měla omáčka výraznější chuť. Pokud budete mít v plánu ji podávat s vařeným hovězím masem, je nejlepší použít právě vývar z masa.
  • Při zalévání jíšky vývarem je třeba se hlavně řídit tímto pravidlem – na horkou jíšku se lije studený vývar, na studenou horký. Vývar přilévejte pomalu a nezapomeňte vše dobře promíchávat metličkou, aby se v základu nevytvořily žmolky. Tento omáčkový základ je nutné dobře provařit, aby pak nebyla v omáčce cítit mouka. 
  • Poslední tečkou k dokonalosti omáčky je smetana, nejlépe ta ke šlehání, klidně se dá ale použít u ta na vaření. Chcete-li, aby byla omáčka trochu svěžejší, vmíchejte do ní smetanu zakysanou, pokud možno tučnější. Se smetanou už jen omáčku krátce povařte, aby se nesrazila. Můžete jí případně ještě přecedit přes sítko, aby byla krásně jemná. 
  • Nakonec už zbývá jen to hlavní, co činí z pažitkové omáčky hodnu jejího jména, a sice samotná pažitka nasekaná nadrobno. Pažitku už jen vmíchejte a nevařte, aby si bylinka uchovala svou svěží zelenou barvu

Omáčka s pažitkou podle staročeského receptu

Láká vás připravit k masu s knedlíkem nějakou typickou jarní omáčku? Tak si tu pažitkovou můžete připravit podle tohoto staročeského receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, ¾ l vývaru, sůl, ⅛ l smetany, 3 lžíce nasekané pažitky. 

  1. Světle růžovou jíšku rozřeďte vývarem, osolte a povařte. Vlijte smetanu, povařte, pak přidejte najemno nasekanou pažitku a přestaňte vařit. 
  2. Nakonec můžete v omáčce rozpustit malý kousek másla pro ještě lahodnější chuť. 

Náš tip: Při přípravě pažitkové omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Hrabětová, J.: Koření v kuchyni našich babiček

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie