Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť
Smetana je základní složkou mnoha kulinářských pokladů a dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a má mnoho různých použití od slaných omáček po sladké dezerty. Smetana se získává oddělením tuku od mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale smetanu lze vyrobit i z kozího nebo ovčího mléka.
Druhy smetany
Existuje několik typů smetany, které se liší podle obsahu tuku a použití.
- Smetana na šlehání má vyšší obsah tuku a je vhodná ke šlehání na šlehačku.
- Smetana na vaření se používá ke zjemnění omáček a polévek.
- Zakysaná smetana se hodí do dezertů, ale i některých slaných pokrmů.
- Zahuštěná smetana se často používá do kávy, ale i různých dezertů.
- Sušená smetana se dá použít do kávy i do sladkých pochoutek.
Tip: Existuje i smetana bez laktózy, která je vhodná pro ty, kteří s ní mají problémy.
Nejoblíbenější recepty ze smetany
Smetana je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a nachází uplatnění ve velkém množství receptů. V oblibě jsou smetanové omáčky, jako je koprová, houbová, fazolková či křenová, ale používá se i ke zjemnění třeba svíčkové. Bývají součástí krémových polévek (brokolicová, dýňová atd.) i některých masových směsí. Nesmíme opomenout ani využití ve sladké kuchyni, kde se používá především k přípravě lehkých krémů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Rok buvola je tu! Vaše čínské znamení prozradí, jaký jídelníček k vám nejvíc sedí
Finále MasterChef Česko 2022: Kdo z této trojice získá milion korun a také titul nejlepšího amatérského kuchaře?
I z nejlevnějších částí masa se dají vyrobit skvělé pokrmy. Připravte játra à la svíčková nebo luxusní pečeni z kližky