Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť
Smetana je základní složkou mnoha kulinářských pokladů a dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a má mnoho různých použití od slaných omáček po sladké dezerty. Smetana se získává oddělením tuku od mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale smetanu lze vyrobit i z kozího nebo ovčího mléka.
Druhy smetany
Existuje několik typů smetany, které se liší podle obsahu tuku a použití.
- Smetana na šlehání má vyšší obsah tuku a je vhodná ke šlehání na šlehačku.
- Smetana na vaření se používá ke zjemnění omáček a polévek.
- Zakysaná smetana se hodí do dezertů, ale i některých slaných pokrmů.
- Zahuštěná smetana se často používá do kávy, ale i různých dezertů.
- Sušená smetana se dá použít do kávy i do sladkých pochoutek.
Tip: Existuje i smetana bez laktózy, která je vhodná pro ty, kteří s ní mají problémy.
Nejoblíbenější recepty ze smetany
Smetana je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a nachází uplatnění ve velkém množství receptů. V oblibě jsou smetanové omáčky, jako je koprová, houbová, fazolková či křenová, ale používá se i ke zjemnění třeba svíčkové. Bývají součástí krémových polévek (brokolicová, dýňová atd.) i některých masových směsí. Nesmíme opomenout ani využití ve sladké kuchyni, kde se používá především k přípravě lehkých krémů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po celý rok, v různém balení. Je to mražený mléčný výrobek ze smetany, mléka, cukru, vajec, s různými příchutěmi. Ty jsou klasické, např. vanilková, čokoládová, kávová, banánová, jahodová, ale oblibě se těší i mnoho dalších, které můžeme ochutnat.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé ořechy v karamelu: Výsledek bude perfektní, pokud si dáme pozor na jednu zdánlivou maličkost
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Připomeňte si legendární Babicovy hlášky: Mozzarella bez zápachu, japonskej šafrán i tvrdý játro asi nikdy nezestárnou!