Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
1. 3. 2021 Tipy a triky
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert několika generací, který nikdy nezklamal jako svačina ani jako rychlá snídaně. Pokud fandíte domácím výrobkům, můžete kupovaný pribinák nahradit variantou připravenou doma v kuchyni, která je rychlá, jednoduchá a čerstvá.
Domácí je zkrátka domácí
Lahodná chuť pribináčku v tradičním smetanovém základu nabízí spoustu možností, jak ho doma dochutit podle toho, co máte právě při ruce. Pravdou také je, že domácí varianta se rozhodně obejde bez všelijakých stabilizátorů a složek, které zajišťují jeho trvanlivost. A neméně důležitou věcí je i obsah cukru, který ve vlastním výrobku můžete regulovat, případně jej nahradit nějakou zdravější variantou či ho zcela vynechat.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept
Receptů na domácí pribináček existuje celá řada. Ten nejjednodušší sestává z jedné smetany ke šlehání, půlky kostky měkkého plnotučného tvarohu a sáčku vanilkového cukru. Nejprve umíchejte tvaroh s cukrem, jakmile bude mít krémovější konzistenci, pusťte se do smetany. Ta by měla mít ideálně 33 % tuku. Z lednice ji vytáhněte těsně před přípravou. Tip: Při ručním šlehání se stane, že smetana dobře nehoustne, proto je dobré do ní přidat pár kapek citronu, abyste dosáhli správné hustoty. Při šlehání v robotu je vhodné začít na nižší obrátky, pak přidat výkon a ve finále opět zpomalit. To samé ovšem platí i při ručním šlehání. Ke konci šlehačku kontrolujte, aby vám z ní nevzniklo máslo. Jakmile je šlehačka pevná, opatrně ji vmíchejte ke tvarohu. Pak už stačí jen vychladit a můžete podávat. Množství odpovídá přibližně čtyřem porcím. Záleží ovšem na tom, jak velcí milovníci pribináku vy i vaše děti jste.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se tvořit
Se základním receptem si můžete vyhrát. Vanilkový cukr lze nahradit třeba medem a vanilkovým luskem. Pribinák získá specifickou chuť, pokud místo běžných sladidel použijete javorový sirup. Do základu se dá přidat kakao, rozpuštěná čokoláda nebo skořice. Vršek můžete posypat nadrobno nasekanými ořechy. V letních měsících je oblíbeným doplňkem ovoce. Pozor! Pokud se rozhodnete pro úrodu z mrazáku, je třeba ji včas vyndat a nechat povolit, jinak voda z mražených plodů zkazí výslednou chuť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou