Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldová mouka je plná důležitých živin, navíc dobře chutná. Můžeme ji při pečení použít místo mouky obyčejné, případně jen část obyčejné mouky špaldovou nahradit.
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou mouku. Hodí se nejen do slaného pečiva a do koláčů, ale i do cukroví, závinů nebo třeba knedlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct špaldový makovníček
Suroviny na velmi jednoduchý recept odměříme pomocí lžíce:
- Budeme potřebovat 10 hrušek nebo jablek střední velikosti, 5 lžic přírodního cukru, 5 vyloupaných vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 10 lžic mletého máku, 1 špetku soli, 20 lžic mleté špaldové mouky a 10 lžic oleje.
- Hrušky nebo jablka vykrojíme a nastrouháme, ovoce použijeme včetně slupky.
- Vlašské ořechy nahrubo rozmixujeme.
- Všechny suroviny smícháme v míse a vzniklé těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch ozdobíme vidličkou např. vlnovkami.
- Makovníček upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
- Jíst ho můžeme ještě zatepla nebo zastudena. Na talířku si ho můžeme ozdobit např. kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky a zavařenou dýní s ananasovou příchutí.
Připravené jsou pro nás i další recepty z celozrnné mouky. Špaldovou mouku lze použít všude, kde je v receptech psaná celozrnná pšeničná.
Koláče z celozrnné mouky
Další recept na jednoduchý vláčný koláč určitě také potěší. Stačí na něj pouze několik surovin a o kyprost se postará prášek do pečiva.
- Potřebujeme 1 malý kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 2 jogurtové kelímky celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva a přibližně 100 ml mléka. Dále ovoce na ozdobení.
- Suroviny smícháme a dáme do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.
- Povrch těsta ozdobíme ovocem.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 3 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 5 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 16 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 20 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 23 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl quiche s delikátní bramborovou náplní plnou sýra a smetany, která luxusně chutná, a přitom je snadná
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře