Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás, oblíbenou svačinkou jsou třeba i v Dánsku. Dánské smørrebrød se těm českých hodně podobají, jen podklad mají jiný. Klasickou veku totiž obvykle nahrazuje tmavý žitný chléb, jenž jim dodává specifickou chuť. 

Dánský chléb s máslem

Český chlebíček je fenomén s více než stoletou tradicí. I když jsou ale naše obložené chlebíčky specifické, podobnou delikatesu připravují i na severu. Dánský chlebíček se jmenuje smørrebrød, což v překladu znamená chleba (brød) a máslo (smør). Tak chudý ale chlebíček není, bohatostí obložení se směle vyrovná chlebíčkům českým. Jen se na něj nedává vlašák se šunkou, ale trochu jiné ingredience odpovídající tomu, že jde o severskou specialitu země ležící u moře - typické jsou pro něj tedy hlavně krevety, uzený losos a různé nakládané ryby

Symbol dánské kuchyně

Chlebíčky smørrebrød by se daly označit nejen za dánský národní pokrm, ale i symbol dánské kuchyně a součást kulturní identity. Dánové si smørrebrød dávají na snídani, jako svačinku mezi jídly a klidně i jako hlavní chod. A samozřejmě se tyto chlebíčky servírují jako pohoštění na různých oslavách. To je i jeden z důvodů, proč smørrebrødy prodávají snad všude od nejobyčejnějších bister až po luxusní restaurace. 

Až 170 druhů chlebíčků

S dánským chlebíčkem se pojí i zajímavá historie. Úplně prapůvodně si podobné obložené chleby připravovali místní zemědělci ze zbytků od večeře, aby jim na druhý den dodaly dostatek energie na práci. Zřejmě už na konci 19. století se z nich stal populární pokrm, který začaly nabízet i různé restaurace. Již v roce 1901 jistý Oskar Davidsen, majitel kodaňské vinotéky, vytvořil seznam 178 variací na smørrebrød, což způsobilo, že popularita speciality nadále stoupala a rozšiřovala se i dál do světa. 

S krevetami, masovými kuličkami i avokádem

Chlebíčky smørrebrød se připravují v mnoha verzích dodnes a jdou i s dobou. Základem každého smørrebrødu je tmavý dánský žitný chléb nazývaný rugbrød potřený tenkou vrstvou másla. Na některé druhy se ovšem používá i světlé pečivo, jemuž v Dánsku říkají franskbrød

Ale to pravé kouzlo spočívá v obloze. Vedle klasických variant s krevetami v majonéze, nakládanými sledi, makrelou, lososem, vajíčkovou pomazánkou nebo rostbífem či masovými kuličkami v mnoha podnicích sázejí i na moderní verze s tofu či avokádem. Oblíbené jsou však i další vegetariánské příchutě, například s červenou řepou nebo i obyčejnými bramborami. U smørrebrødů se navíc často odráží i severská záliba v kvašení, takže je mnohdy zdobí i různé druhy kvašené zeleniny.

Smørrebrødy se často pyšní i zajímavým vzhledem. Někdy jde sice jen o chléb potřený pomazánkou a ozdobený bylinkami nebo zeleninou, obvykle však připomínají malá umělecká díla, která je téměř škoda sníst. Však si také mnohé vyhlášené podniky nebojí požadovat za ně  i celkem dost peněz. Cena takového chlebíčku pak může být až 125 dánských korun, což je v přepočtu asi 422 Kč

Pravý dánský smørrebrød se sleděm 

Pokud byste ale na dánský smørrebrød dostali chuť, není problém si jej připravit doma. Dánský chléb jednoduše nahradíte českým tmavým žitným chlebem a nakládané rybky jsou u nás rovněž běžně k sehnání. Vyzkoušet můžete třeba oblíbenou verzi se sledi a červenou řepou. Jak na to?

Budete potřebovat: 2 plátky žitného chleba, 1 lžíci másla, 1 středně velkou vařenou řepu nakrájenou na kostky, 1 lžičku dijonské hořčice, 5 lžic zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 1 sklenici marinovaných sleďových filetů, ½ střední šalotky nakrájené na tenké plátky, 2 jarní cibulky, pažitku, 2 snítky kopru, 4 lžičky opláchnutých kaparů, 8 plátků okurky, 2 lžíce klíčků vojtěšky, brokolice nebo jiných klíčků a 1 vejce uvařené natvrdo a nakrájené na tenké plátky.

  1. Do mixéru nebo sekáčku dejte červenou řepu, hořčici, zakysanou smetanu a olivový olej a vše zpracujte do krémové a hladké konzistence.
  2. Chléb namažte máslem. Cukrářský sáček naplňte pěnou z červené řepy a na chleba naneste malé kopečky. Na každý chléb pak položte 2-3centimetrové plátky sledě a poté plátek vejce.
  3. Každý chléb pak ještě obložte plátky šalotky, nasekanými jarními cibulkami a okurkou a ozdobte pažitkou a koprem. Nakonec každý chléb posypejte kapary.

Náš tip: Klasický český vajíčkový chlebíček si pak můžete udělat třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Smørrebrød
Scandinaviantravel.com: The Fascinating History of Smørrebrød, the Danish Open-Faced Sandwich
Idadavidsen.dk: The house of Davidsen
Lavenderandmacarons.com: Herring Smørrebrød

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více