Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Mleté hovězí s čokoládou, vepřové nudličky s mangem, slanina s javorovým sirupem, nebo jelení steak s rybízem… Už jste vyzkoušeli spojení slané a sladké chuti? Je to mimořádný gastronomický zážitek, když víte, co se k čemu hodí. Poradíme vám!

Drůbeží s broskví i ananasem

Socialistický evergreen byl po revoluci mnohými odmítán, ale v posledních letech se zase s úspěchem vrací. Jemný kuřecí steak s broskví a sýrem dohromady zkrátka chutná báječně. Podobně můžete drůbeží maso kombinovat třeba s ananasem na asijský způsob nebo s meruňkami a rýží jako turecký pilaf. Anebo zkuste kuře nadívané sušenými švestkami, případně krůtu pečenou na jablkách s medem.

Vepřové se švestkami i mangem

Také libové vepřové maso se dá krásně skloubit s různými druhy ovoce. Vepřová panenka je výborná plněná sušenými švestkami a slaninou, ke grilované krkovičce se hodí višňová omáčka nebo hruškové čatní, úspěch mají také vepřové nudličky na asijský způsob s mangem a rýží, bůček při pečení zase můžete potírat meruňkovou marmeládou, anebo jej rovnou péct s jablky. A propos, když už jsme u bůčku, najdete-li odvahu, udělejte si někdy banánové lívanečky s javorovým sirupem doplněné dokřupava opečenou slaninou. Chutná to lépe, než to zní.

Hovězí s čokoládou

Ano, zní to zvláštně, ale jakmile ochutnáte proslulou texaskou specialitu chilli con carne, pochopíte, že čokoláda je právě ta pověstná poslední třešnička na dortu. Dává se jí do jídla sice jen málo, pouhé dvě až tři kostičky, ale svoji roli v něm sehraje i tak. Čokoláda patří také do mexické omáčky mole s kuřecím masem a vůbec se v Mexiku docela dost používá ve vaření. V Británii je pro změnu populární steak s omáčkou čokoládovo-kávovou. Čokoláda se ale také hodí k jehněčímu masu nebo k pečeným vepřovým žebírkům. Zkuste ji třeba použít do marinády!

Zvěřina s brusinkami a perníkem

Zvěřina má výraznou chuť, proto si můžete dovolit ji spojit také s něčím výrazným. Tradičním doplňkem jsou povidla, šípky, navinulá jablka, hodí se k ní i brusinky, ostružiny anebo perníková omáčka či perníkové knedlíky, jelikož právě směs perníkového koření k masu tohoto typu skvěle ladí. Dušené daňčí nebo jelení maso je například skvělé i s rozinkami a rybízem a rybízové želé je univerzálním doplňkem k jakékoliv minutkové úpravě zvěřiny, třeba k srnčím steakům.

Ryby s povidly a mandlemi

Kapr na černo. Česká klasika s kořenovou zeleninou, kde nesmějí chybět ani povidla, rozinky a mandle. Nejoblíbenější česká ryba si rozumí i se zázvorem, ke štice se naopak doporučují pomeranče. Uzený pstruh opět ladí s rybízem nebo výraznou brusinkovou omáčkou. A samozřejmě, k jakékoliv úpravě ryby patří vždycky citron. I kdyby měl být jen jako ozdoba na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více