Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
4. 11. 2020 Vaření
K dobrému jídlu patří i dobré pivo. Zlatavý mok však k němu nemusíme jen popíjet – poslouží také jako kulinářská vychytávka, která mnohé pokrmy doladí k dokonalosti už při jejich přípravě. Kde všude najde pivo své uplatnění?
Pivo v kuchyni
Zatímco klasické světlé pivo dodá jídlu příjemně nahořklý šmak zjemněný nasládlým pivovarnickým sladem, to tmavé se postará o výraznou karamelovou chuť. K vaření se proto hodí obojí – záleží na tom, jaký výsledek očekáváte.
Pokud se pokrm s pivem přímo vaří, je vhodnější použít slabší. Při pečení vám naopak udělá lepší službu pivo s vyšším obsahem alkoholu – nejméně dvanáctistupňové.
Mohlo by vás zajímat
Podlévání a marinování
Stejně jako se maso s oblibou peče na víně, svědčí mu i pivní lázeň. Pivo navíc při vysoké teplotě vypění, a tak se dokonale křupavé kuře nebo jiná pečínka obejde i bez polévání v průběhu pečení. Typickým „lidovým“ receptem, na kterém si smlsne celá rodina, jsou pak buřty na pivu.
Pivo dělá maso křehčí, což oceníte také při marinování zvěřiny. Oblíbená je i kombinace s medem, která na mase či bůčku vytvoří chuťově vyváženou glazuru.
Drůbeží maso připravované s pivem je pak mnohem šťavnatější. Svou chutí si zároveň skvěle rozumí s exotickým ovocem, jako je ananas nebo pomeranč.
Mohlo by vás zajímat
Vaření s pivem
Stejných vlastností jako při podlévání a marinování můžete využít také při vaření v pivu. Mějte však na paměti, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím intenzivnější chuť získává. Volte proto raději pivo s nižším obsahem alkoholu a nepřehánějte to s dobou vaření. Kromě tradičního guláše můžete vyzkoušet například pivní polévku.
Křupavé těstíčko
Pokud jste milovníky smažených pochoutek, ale klasický trojobal vás už nudí, vyzkoušejte pivní těstíčko. Smažené pokrmy tak získají nevídanou křehkost, která pozvedne maso i zeleninu na vyšší úroveň. Pivo v těstíčku zároveň zabraňuje přílišnému nasávání tukem.
Moučníky a pečivo
Pivo je také skvělým pomocníkem při pečení slaného i sladkého pečiva. Těsto s přídavkem piva rychleji kyne a díky obsahu pivních kvasnic získá po upečení jemnější texturu a křupavější kůrku.
Do těst a moučníků použijte spíše sladší pivo. Mile vás překvapí například v těstě na domácí rohlíky či štrůdl, ale i při přípravě čokoládových moučníků.
Pivo dělá hezká těla
Zbyla vám po vaření otevřená láhev? Využijte pivo také v péči o krásu. Po aplikaci do čerstvě umytých vlasů se můžete těšit na jejich oslnivý lesk. V kombinaci s medem a vaječným bílkem pak získáte zcela přírodní pleťovou masku, která prospěje zejména mastnější pleti se sklonem k tvorbě akné.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 2 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 2 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39