Den světlého ležáku
Národní den
Den světlého ležáku připadá na 10. prosince. Málokterý nápoj zažene žízeň lépe než orosená sklenice perlivého zlatého moku s vysokou čepicí pevné bílé pěny na povrchu. I proto není divu, že se Češi již desítky let drží na nejvyšší příčce celosvětového žebříčku spotřeby piva na osobu.
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých teplotách (10-12 °C). Po procesu kvašení minimálně měsíc leží – odtud pochází označení “ležák”. Mezi nejznámější druhy ležáků patří české plzeňské pivo, vídeňský ležák, nebo německý Bock.
Mohlo by vás zajímat
Pivo využijeme i při vaření
Přidáme-li trochu piva do kynutého pečiva, podpoříme tím kynutí. Na výsledné chuti nic nepoznáme a hotové pečivo bude nadýchanější. Pivem můžeme i potřít povrch pečiva před upečením, pak bude mít krásnou tmavou barvu a bude lesklé. Marináda s pivem maso nejen zkřehčí, ale po upečení nebo ugrilování bude mít jemně karamelovou chuť. Pivo můžeme přidat také do různých těstíček, ve kterých pak maso smažíme. A kdo by neznal klasické české buřty na pivu?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den světlého ležáku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře