Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upečte si domácí chleba: Vyzkoušené rady a tipy, co dělat a čeho se vyvarovat
Zdroj: Zsdroj: BilkovaI, Toprecepty.cz

Hitem letošního roku je pečení domácího chleba! Může se to zdát těžké, jen tak si upéct chléb... Pravda, vyžaduje to trochu cviku a pár nepovedených pokusů, než si postup sami vychytáte, s našimi radami, triky a tipy vám to ale půjde o něco snadněji.

Hit roku 2020: Domácí chléb

Jarní lockdown přinesl jeden pečící trend, který možná překvapil, ale vlastně je to logické - všichni se při plošné karanténě pustili do pečení domácího chleba! Umět si sám vyrobit boží dar je poměrně praktická dovednost. A i když nyní plošná karanténa nefunguje, řada z nás je stále doma. Nic nebrání tomu dohnat, co jste na jaře třeba nestihli. Jak na domácí chléb? Vyzkoušeli jsme to za vás a teď vám rádi poradíme!

Jak na to?

Kvásek

Kdo chce chleba péct, ten potřebuje kvásek. Vzhledem k tomu, jak populárním se pečení domácího chleba v posledních měsících stalo, si lidé začali kvásek předávat v rámci sousedství třeba skrze sociální sítě. Někdy kvásek zdarma nabízejí i lokální pekařství a projekt Pečem pecen vyrobil rovnou i celorepublikovou Kváskovou mapu. Vyrobit si jej ale můžete samozřejmě i sami. Kvásek je totiž prostě jen hrst čistě namleté žitné mouky smíchaná s vlažnou vodou. Kvásek si z těchto dvou surovin zaděláme v uzavíratelné skleničce, kterou pak - zatím bez víčka - necháme odpočívat v teple asi čtyři dny. 

Po čtyřech dnech začne směs kvasit. Pak je vhodná chvíle skleničku zavíčkovat a do víčka udělat malé dírky kvůli přístupu vzduchu. Kvásek skladujeme v lednici a použitelný je asi 14 dní. Pozor! Doporučuje se nemít v lednici zároveň s kváskem normální droždí, které by jej mohlo zničit.

Chleba

Jak si zadělat na chleba? Není to úplně nejsnadnější, ale s naším receptem to zvládnete. Potřebujete na to mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Na zhruba kilový bochník zaděláme z půl kila mouky. Do ní přidáme 1 až 2 lžičky soli a lžičku mletého kmínu. Do mouky přilijeme půl litru studené vody a přidáme polévkovou lžíci kvásku. Směs mícháme pomocí vařečky. Když hmota drží pohromadě, vyklopíme ji na pomoučený vál a ručně zpracováváme těsto. Přidáváme postupně mouku tak, že těsto a vál během vypracovávání zasypáváme. Ideální konzistencí je těsto, ze kterého se dá udělat bochník.

Ten pak vložíme do sádlem vymaštěné pečící nádoby. Bochník by měl držet pohromadě, ale zároveň by neměl udržet pevný tvar bez nádoby. Nádobu zakryjeme a chléb dáme na teplé místo kynout. Pozor! Mějte na paměti, že po nakynutí bude chleba i dvojnásobný. Chléb pak pečeme cca hodinu na 250°C.

Tipy, rady, zlepšováky

1. Prosévejte mouku a filtrujte vodu. Ve spěchu při pečení často vynecháváme prosévání mouky, ale u chleba se spěch opravdu nevyplácí v žádném ohledu. Hladkou mouku, kterou použijete na svůj domácí chléb, prosejte přes síto. Pokud máte doma filtrovací konvici, na chleba použijte jen přefiltrovanou vodu. Tak bude váš vlastní boží dar opravdu boží.

2. Ořechy nikdy nejsou chyba. Chléb je možné ozvláštnit různými semínky a ořechy, s nimiž je vynikající. Tip: Ořechy a semena nepřisypávejte do samotné mouky. Do chleba je zadělejte až v momentě, kdy už máte hotovou směs mouky, vody a kvásku.

3. Pozor na troubu. Zkušení domácí chlebaři tvrdí, že když je špatná trouba, může se člověk snažit, jak chce - nikdy to nebude ono. Ne každá trouba totiž dokáže péct na víc než 200°C, což je pro pečení chleba minimum. Pokud si nejste výkonem své trouby jisti, "půjčte" si třeba troubu u rodičů nebo u přátel. Nejsnadněji se chléb peče v horkovzdušné troubě, prodávají se i domácí minipekárny. Tip: V troubě před pečením 45 minut nahřívejte 2 cm silný plochý kámen a na něm pak pečte chleba.

Co nedělat?

1. Neexperimentujte. Alespoň na začátku! Existuje mnoho druhů chleba, dají se připravovat nejen z mouky - například chleba z ovesných vloček je vynikající! Ale pokud s pečením chleba začínáte, držte se receptu, pečlivě odměřujte suroviny a sami si osahejte, jak vypracovat těsto. Až získáte zručnost a zkušenost, pak můžete zkoušet novoty. Každý nepovedený chleba vás totiž může od dalšího pečení odradit a to by přece byla škoda.

2. Nespěchejte! Zadělaný chleba nechte kynout minimálně 8 hodin. Ideální je zadělat si ho večer, jít spát a ráno jej strčit do trouby.

3. Nenechávejte chléb v pečící formě! Po upečení nikdy nenechávejte chléb v pečící formě, protože by se zdrcnul. Navíc i upečený chléb obsahuje ještě nějakou vodu, kterou musí vypustit, proto hotový chleba vyklopte a nechte odpočívat mimo nádobu.

4. Nekrájejte ještě horký chléb! Ze stejného důvodu ani ještě horký chléb nekrájejte. Necht pecen v klidu odpočinout, čerstvost si zachová dlouhé hodiny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více