Den bůčku
Národní den
Bůček je v našich zemích velmi populární, neboť při správné přípravě je to křehký a lahodný pokrm. 28. května se každoročně slaví Den bůčku a na talíř si dnes naložte pořádnou porci této dobroty. Jaká je vhodná příloha a už jste slyšeli o bůčkové vánočce?
Bůček se správně označuje jako vepřový bok a jedná se hrudní část prasete s žebry až po pupek. Někdy se žebra prodávají zvlášť. Ptáte se, co bok hovězí? Ten se označuje lidově jako pupek a má také důležité místo v české i mezinárodní kuchyni. Vepřové maso má vysoký obsah tuku, ale je křehčí než maso hovězí. Vepřový bok tradičně upravuje pečením, vařením, dušením i uzením aj. Uvařit dobrý bůček vyžaduje čas a trpělivost, ale rozhodně nebudete litovat. Věděli jste, že bůček je velmi oblíbený v asijské kuchyni?
Mohlo by vás zajímat
Bůček v naší kuchyni
Vepřový bok na v české tradiční kuchyni široké zastoupení a existuje nespočet receptů. Dá se z něj připravit klasický řízek, vepřový salám, je základem pro anglickou slaninu, je vhodný do Segedínského guláše, dodá chuť vinné klobáse a nesmíme zapomenout na vepřové výpečky se zelím. Po upečení z něj můžete připravit pomazánku, nebo jej podávat s lákavou přílohou aj. Možností je skutečně mnoho, inspirujte se na přípravu v našem receptáři a zkuste i naprosto originální bůčkovou vánočku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bůčku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 7 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 20 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti