Den něčeho smaženého
Národní den
Milovníci smažených jídel mohou jásat! Právě datum 2. prosince patří dnu něčeho smaženého. Smažená jídla se u nás těší obrovské oblibě, a není divu. Jsou rychle hotová, většinou i jednoduchá na přípravu – a kdo by odolal té zlatavé, křupavé kůrčičce?
Šťavnatý řízek, křupavý dozlatova usmažený bramborák, růžičky květáku v trojobalu, nebo česká klasika – smažák. Smažit se dá téměř vše, na co člověk pomyslí. A nejen maso nebo sýry. Palačinky a lívance nás provázely celým dětstvím, stejně jako třeba jablka v županu. O masopustu se neobejdeme bez nadýchaných, dozlatova usmažených koblih, plněných pikantní marmeládou nebo čokoládou, a zasypaných bohatým popraškem cukru. Ze světové kuchyně určitě stojí za zmínku americké “fried chicken”, neboli smažené kuře, vietnamské smažené závitky, a také britské “fish and chips” - kuře, smažené v těstíčku a podávané se silnými smaženými bramborovými hranolky. Smažené pokrmy sice nepatří mezi ty nejzdravější, ale pokud to nepřeháníme, nějakou tu smaženou dobrotu si čas od času jistě dopřát můžeme.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
V čem a na čem smažit?
Důležité je v čem, a také na čem potraviny smažíme. Smažit můžeme jednoduše v těstíčku – na to základní nám stačí jen vejce, mouka, voda a špetka soli. Těstíčko pak doplníme podle vlastní chuti pálivým kořením, česnekem nebo třeba přidáním najemno nastrouhaného sýra. Pokud zvolíme klasický trojobal, obalujeme nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném, osoleném vejci a na závěr ve strouhance (nejlépe domácí). No a na čem smažit? Hlavní je zvolit tuk, který snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Nejvhodnější je proto sádlo, přepuštěné máslo nebo některé druhy rostlinných tuků.
Na závěr vám nabízíme několik babských rad a vychytávek, které se vám při smažení budou hodit.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den něčeho smaženého?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky