Den slaniny
Národní den
Milovníci masa se bez ní neobejdou, je nepostradatelnou součástí české i slovenské kuchyně – ať už v základu omáček, nebo v podobě malých, dokřupava vypečených kostiček, doplňujících skvělé halušky s brynzou. Ano, je to slanina, a svůj den slaví právě 30. prosince.
Slanina se vyrábí nejčastěji z vepřového bůčku nebo sádla, naložením do soli a pozdějším vyuzením. Právě díky pomalému uzení získává svoji typickou vůni a chuť, kterou máme tak rádi. Několik dokřupava vypečených plátků slaniny se smaženými vajíčky a toustem nebo krajíčkem čerstvého chleba si rádi vychutnáme ke snídani. Kousek slaniny skvěle provoní základ na omáčku k obědu, křupavý slaninový chips doladí krémovou polévku k dokonalosti. Nesmíme zapomenout na halušky s brynzou či spaghetti ala carbonara, které u nás v posledních letech získávají větší a větší oblibu.
Znáte pancettu a guanciale?
Na českém trhu se setkáváme nejčastěji se slaninou a špekem (tak nazýváme slaninu vyrobenou ze hřbetního sádla), v zahraničí je nabídka mnohem pestřejší. Typicky italská pancetta je vyrobená z bůčku, který je nasolený a okořeněný pepřem či jiným kořením. Často se servíruje syrová, nakrájená na tenké plátky. A znáte guanciale? Jde o vepřový lalok, který se nasolený a nejčastěji obalený v pepři suší několik měsíců v chladu a temnu. Vyniká proto svojí výraznou kořeněnou chutí. Nakrájený na tenké plátky ho můžeme opékat jako klasickou slaninu, na kostky nakrájený pak použijeme do špaget ala carbonara, kam podle originálního receptu právě guanciale patří.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den slaniny?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 3 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 4 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 7 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 9 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno 30. 4. 2024 16:58
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni