MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
16. 11. 2022 Vaření
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit se surovinou guanciale, což není nic jiného než vepřový lalok. Zatímco my z něj děláváme při zabijačkách pouze ovar, Italové jej povýšili na delikatesu, kterou u nás běžně koupíte a možná ani nevíte, že si do košíku dáváte právě guanciale.
Trochu jako slanina
I když je guanciale typickou italskou specialitou, kupodivu pro ni nemusíte chodit do žádných specializovaných obchodů. Guanciale nakrájené na kostičky totiž koupíte i v některých supermarketech. Voňavá dobrota se silnou vrstvou tuku se používá podobně jako klasická slanina nebo její italská varianta pancetta. Ta se ovšem připravuje z vepřového bůčku a narozdíl od guanciale obsahuje méně tuku a má i méně výraznou chuť a vůni.
Mohlo by vás zajímat
Guanciale je z laloku
Oproti slanině pochází guanciale z vepřového laloku, což je část prasete spojující dolní část vepřové hlavy s pleckem. Z vnější strany je pokrývá kůže, z vnitřní se nachází uprostřed vrstvy tuku líčko (někdy je proto guanciale označováno i jako vepřové líčko). Jde o jednu z nejlevnějších částí vepře, je v něm totiž hlavně jen tuk, a u nás se používá většinou jen při zabijačkách, když se z něj připravuje ovar. Italové z něj ale dokázali udělat přímo úžasnou dobrotu.
Guanciale se na rozdíl od některých druhů slaniny neudí, ale jen suší. Maso se připravuje tak, že se nasolí, obalí se v černém pepři (někdy se přidává i tymián, česnek nebo chilli papričky) a pak se nechá pomalu sušit někde v temnu a chladu. Sušení trvá až tři měsíce, za tu dobu se zkoncentrují všechny chutě a výsledný výrobek má výrazně kořeněnou a slanou chuť, která dokáže ochutit mnoho jídel.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít guanciale?
Celé guanciale váží od 1 do 1,5 kg a má typický trojúhleníkový tvar. Dá se nakrájet na plátky a opékat jako normální slanina. V obchodech se prodává nejčastěji v balíčcích nakrájené na drobné kostičky, aby bylo rovnou připravené k použití do jednoho z nejslavnějších italských těstovinových jídel spaghetti carbonara neboli špagety po uhlířsku s vajíčky a parmazánem, o jehož správné přípravě jsme psali v jednom z našich předchozích článků.
Zkuste těstoviny amatriciana
K nejvyhlášenějším guanciale patří tzv. guanciale Amatriciano, po němž je pojmenována další z oblíbených italských specialit – omáčka sugo all'Amatriciana, která se podává s těstovinami, hlavně tedy se špagetami. Samotné guanciale je pak pojmenováno podle městečka Amatrice ležící v oblasti Lazio ve středu Itálie a je známé právě svým nejlepším guanciale. V případě, že máte doma kostičky guanciale a lákalo by vás vyzkoušet nějaké další italské těstovinové jídlo, můžete to zkusit podle následujícího receptu.
Na těstoviny s omáčkou sugo all'Amatriciana budete potřebovat: 350 g těstovin (špagety, bucatini, rigatoni ), 150 g guanciale, 80 g sýra pecorino, sůl, pepř, 1 chilli papričku, 1 malou sklenku bílého vína (cca 100 ml) a 500 ml rajčatového pyré.
Postup: Kostičky slaniny vložte do nepřilnavé pánve a na mírném ohni smažte, dokud nezesklovatí a neuvolní se tuk. Přidejte nasekanou chilli papričku a vše zalijte bílým vínem. Nechte je odpařit a poté slaninu vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou. V tomto okamžiku přidejte rajčatový protlak nebo oloupaná rajčata rozmačkaná vidličkou, osolte a vařte dál, dokud omáčka nezhoustne. Do omáčky přidejte guanciale, několik kousků si ale nechte stranou na ozdobu. Dobře promíchejte a vařte ještě několik minut.
Přiveďte k varu velké množství osolené vody, uvařte těstoviny, slijte je, když jsou al dente, přendejte do pánve s omáčkou a na prudkém ohni vše promíchejte. Podávejte posypané sýrem pecorino a pepřem a přidejte odložené guanciale. Ihned podávejte! Pro dokonalé těstoviny all'Amatriciana je důležitý správný poměr guanciale a těstovin, např. na 500 gramů těstovin by mělo být použito 125 gramů guanciale - přesně čtvrtina guanciale v porovnání s hmotností těstovin. Pokud je chcete připravit podle původního receptu, pamatujte, že do těchto těstovin nepatří česnek ani parmazán, jak se občas někde uvádí.
A kam ještě guanciale využít? Možností je mnoho, tady jsou některé z nich:
- Guanciale skvěle vylepší obyčejná míchaná vajíčka a dodá chuť i křupavost omeletě.
- Chcete-li ozvláštnit bramborovou kaši, posypte ji na závěr osmaženými plátky nebo kostičkami guanciale.
- Guanciale můžete dát všude tam, kde byste jinak dali slaninu, hodí se tedy pod maso i pro špikování (pokud seženete vhodné guanciale).
Připomeňte si s námi poslední díl MasterChefa ve fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proč je vypečená slanina tak lahodná? Stojí za tím věda!
Co patří do špaget carbonara? Nesmí chybět pancetta, parmezán a vejce
Máte rádi boloňské špagety? Poznejte podivný příběh jídla, které vlastně ani není italské
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38