Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?
22. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm, známý už 200 let. Příprava je snadná, na ingredience taky není recept náročný - tak nezbývá, než se pustit do vaření!
Těstoviny podle předpisu
Slovo pasta znamená v italštině těstoviny, spojení „alla norma“ se překládá jako „podle normy“ nebo „podle předpisu“. Pasta alla Norma je italský pokrm, který zajímavých způsobem kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, rajčata a strouhaný sýr ricotta. Podle The Oxford Companion to Italian Food jde o typické jídlo sicilské kuchyně. Jak ve své knize S Italem v kuchyni píše známý kuchař Emanuele Ridi, tahle dobrota opěvuje hlavně lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již v roce 1800 ve městě Catania. Tehdy podle Ridiho přesně tuhle kombinaci těstovin, rajčat, strouhaného sýru a lilku ochutnal v jedné restauraci sicilský spisovatel, novinář a básník Nino Martoglio, a prohlásil, že je „jako podle normy“. Myslel tím jídlo tak dokonalé a po všech stránkách vyladěné, jako byla proslulá opera s názvem Norma od italského skladatele Vincenzo Belliniho. Název tomuto pokrmu už zůstal a příprava je stejně snadná jako kdysi.
Mohlo by vás zajímat
Vařte jako Ital!
Co na jídlo s názvem Pasta alla Norma potřebujete? Těstoviny rigatoni nebo penne, dále lilek, rajčatový protlak, česnek, cibuli, olej - slunečnicový i olivový, sůl, pepř, bazalku a tvrdý sýr ricotta nebo balkánský sýr. Lilek je potřeba nejdříve nakrájet na plátky asi 1 cm široké a řádně prosolit, aby se z něj dostala přebytečná voda a aby zelenina ztratila případnou hořkost. Nasolený lilek nechte „vypotit“ asi 30 minut, pak jej důkladně otřete kuchyňskou papírovou utěrkou, zlehka obalte v hladké mouce a smažte v rozehřátém slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Právě mouka zajistí, že lilek při smažení nenasákne tolik tuku a udrží si tvar a křehkost. Osmažené plátky lilku nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.
Mohlo by vás zajímat
Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Přidejte oloupaný a nožem rozmačkaný stroužek česneku a vše zalijte kvalitním rajským protlakem. Uvařte těstoviny a sceďte je. K rajčatové směsi přihoďte na čtvrtky nakrájený osmažený lilek a nechte společně prohřát. Přidejte natrhanou čerstvou bazalku a nastrouhanou ricottu. Opět prohřejte, a pak už hned podávejte. Těstoviny na závěr posypte ricottou a můžete je taky pokapat olivovým olejem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Vyznejte se v těstovinách, díl II.: Víte, že zatočené tortellini prý mají připomínat pupík Venuše?
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně