Den sýrových koulí
Národní den
Sýr ve formě kuliček je ideálním pokrmem 17. dubna, neboť se slaví den sýrových koulí. Ať už jste ten, kdo nedá na sýrové kuličky dopustit, nebo jste sýr do kulatých tvarů ještě nikdy nepřipravovali, pojďme se společně podívat na přípravu i historii tohoto kulatého pokrmu.
Sýr je mléčný výrobek, který je známý již skoro 8000 let. Při jeho přípravě se používá savčí mléko (např. kravské, ovčí, kozí i buvolí nebo velbloudí) a srážedlo, které vytvoří z mléka hutnější hmotu. Sýry se dělí podle způsobu tohoto srážení, ale i podle tvrdosti, množství tuků aj. Jeden z typických čerstvých sýrů si můžeme připravit doma tzv. domácí lučinu. Sýry známe i podle zemí, ze kterých pocházejí, např. kdo by neznal české Olomoucké tvarůžky?
Jak to skoulet dohromady?
Sýrové koule se připravují různě. Třeba smícháním nastrouhaného sýru a vejce nebo bílků s kořením a poté se pečou v troubě nebo smaží v oleji. Do tvaru koule se dá připravit i hutnější sýrová pomazánka, do které si můžete namáčet slané krekry, pečivo nebo nachos. Vynikající jsou naložené sýry a v kulatém provedení budou jistě i skvěle vypadat. A nemůžeme nezmínit výborné sýrové kuličky tzv. gougères neboli sýrové jednohubky z Francie, které se připravují z odpalovaného těsta. Kterou variantu kulaté dobroty zvolíte vy?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sýrových koulí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 11 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 15 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 16 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 19 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Olomoucké tvarůžky ve studené kuchyni skvěle využijeme do pomazánek a salátů, dokonce je můžeme naložit